This website works best with JavaScript enabled

Ο ιστότοπος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Ενημέρωση για δημοσιεύσεις 

Ακολουθήστε τις οδηγίες εδώ για να λαμβάνετε άμεσα ενημέρωση όποτε αναρτούμε κάποια νέα δημοσίευση.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο Facebook 

Σημαντικές Ανακοινώσεις 

Το διάστημα από 1 έως 5 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μόναχο της Γερμανίας, στο πλαίσιο εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, με τη συμμετοχή 26 μαθητών/τριών από τη Β΄ τάξη του σχολείου μας και 3 συνοδών καθηγητών, της κ. Μαρίας Χατζηγιώση, καθηγήτριας γερμανικών,  της κ. Κωνσταντίνας Γακοπούλου, φιλολόγου, και του κ. Αθανάσιου Μάγκου, μαθηματικού.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Πολιτιστικού Προγράμματος “Komm doch mal ins Museum! Deutsche Museen erkunden” - «Έλα στο μουσείο! Εξερευνώντας τα γερμανικά μουσεία», που υλοποιείται στο σχολείο μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος είχαν την ευκαιρία  να γνωρίσουν μια πόλη που έχει να επιδείξει μακραίωνη παράδοση στην καλλιέργεια των ανθρωπιστικών σπουδών και των κλασικών γραμμάτων και που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του θαυμασμού που τρέφουν οι ευρωπαϊκές χώρες προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κλασική παιδεία, πράγμα που αποτυπώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αρχιτεκτονική των κτηρίων, στα μουσεία και στις βιβλιοθήκες που βρίσκονται στη φημισμένη περιοχή Athen an der Isar.

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 22:01

Προγραμματισμός αδελφοποίησης

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανακοινώνει σε συνημμένο αρχείο το πρόγραμμα αδελφοποίησης με το Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Λευκωσίας Κύπρου, αντιπροσωπία του οποίου θα φιλοξενηθεί από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας από τις 23-27 Μαρτίου 2023.

Ο Όμιλος ραδιοφώνου του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) διοργάνωσε ειδική διπλή επιμόρφωση των μελών του στο ραδιόφωνο ως μέσο μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Έτσι, στις 7 Μαρτίου 2023 οι μαθητές επιμορφώθηκαν διαδικτυακά από τον κ. Κοντογουλίδη Βασίλειο, πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ και διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού FM 100 για τα θεωρητικά και πρακτικά θέματα του ραδιοφώνου.

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου, συνοδεία του Διευθυντή του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας  κ. Νικόλαου Γεωργολιού και των εκπαιδευτικών κ. Βασιλικής Λαλακίδου και κ. Μιχαήλ Μπλέκα, η Α´ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Κέντρο Πληροφόρησης του Δέλτα Αξιού. Εκεί, ξεναγηθήκαμε στο χώρο του Μουσείου, ενημερωθήκαμε για την ιστορία (βλ. Μυστικά του Βάλτου), τις αξίες (θερμική ισορροπία, συγκράτηση νερών κτλ) καθώς και τους κινδύνους που απειλούν το Δέλτα του Αξιού (υπεράντληση νερού, συστηματική ρύπανση κτλ). Στη συνέχεια, μεταβήκαμε στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου με τη βοήθεια οργάνων παρατήρησης (τηλεφακών) που τοποθέτησαν σε κατάλληλη θέση οι υπεύθυνες του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, παρακολουθήσαμε εξ αποστάσεως ένα κοπάδι φοινικόπτερων (φλαμίνγκο) που ήρθαν στη χώρα μας. Η περιβαλλοντική εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με αθλοπαιδείες στον δρόμο από το Γυμνάσιο Καλοχωρίου προς το Θερμαϊκό κόλπο καθώς υπήρχαν κατάλληλα τοποθετημένα τσιμεντένια οδόμετρα!

Στο πλαίσιο του θεσμού του συντονιστή Τάξεων/Γνωστικών Πεδίων η κ. Βασιλική Λαλακίδου (ΠΕ03-ΤΕ16), σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΥΑ Φ12/102913/ΓΔ4/2022, οργάνωσε την υλοποίηση τριών δειγματικών διδασκαλιών σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της ομάδας Θετικών Επιστημών και τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ελευθερίας Ζάγκα (ΠΕ02).

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην κλήρωση για την επιλογή των μαθητών/τριών που θα εγγραφούν στην Α΄ Τάξη του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατά το σχολικό έτος 2023-2024 καλούνται να υποβάλουν αίτηση από την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 έως τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), κατηγορία Εκπαίδευση, υποκατηγορία Εγγραφή σε σχολείο, ενότητα Αίτηση εισαγωγής μαθητών και μαθητριών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία ή μέσω του συνδέσμου:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/ps-peis-es

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην κλήρωση για την επιλογή των μαθητών/τριών που θα εγγραφούν στην Α΄ Τάξη του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατά το σχολικό έτος 2023-2024 καλούνται να υποβάλουν αίτηση από την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 έως τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023. Η δημόσια κλήρωση για εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στον ιστότοπο της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Συνιστάται η προσεκτική ανάγνωση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να ενημερωθείτε για τη διαδικασία και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνετε με την υποβολή αίτησης συμμετοχής.

Παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά τον ιστότοπό μας καθώς αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με τη διαδικασία.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Διεύθυνση του σχολείου τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023 20:47

Φροντίζω το περιβάλλον

Στο πλαίσιο διδασκαλίας του θεματικού κύκλου «Φροντίζω το Περιβάλλον» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στην Α’ τάξη του σχολείου μας, οι μαθητές/τριες εργάσθηκαν σε ομάδες και, υπό το συντονισμό της διδάσκουσας στην Α΄ τάξη κ. Μαρίας Μαχαιρίδου, δημιούργησαν σειρά επιτραπέζιων παιχνιδιών με θέμα τη φροντίδα του περιβάλλοντος και, μέσω αυτής, την προάσπιση του ευ ζην του σύγχρονου ανθρώπου. Οι μαθητικές ομάδες αρχικά επέλεξαν μία επιμέρους θεματική του ευρύτερου θέματος (για παράδειγμα, κλιματική αλλαγή, ανακύκλωση κ.ά.) και, στη συνέχεια, διερεύνησαν επιστημονικά και άλλα στοιχεία για τη θεματική τους, οργάνωσαν και δημιούργησαν σχετικά παιχνίδια, διαφορετικά κάθε ομάδα και ανάλογα με τις προτιμήσεις, τη φαντασία  και τα επιμέρους ταλέντα των μελών τους. Στο τέλος, έγινε ανταλλαγή των επιτραπέζιων παιχνιδιών μεταξύ των ομάδων κάθε τμήματος και, έτσι, όλοι έπαιξαν και με τα παιχνίδια που δημιούργησαν οι άλλες μαθητικές ομάδες.

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023 11:52

Διαδικτυακό σεμινάριο Ομίλου Ραδιοφώνου

Στο πλαίσιο του Ομίλου Ραδιοφώνου του σχολείου μας, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 υλοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο με τον κ. Σωτήρη Κυρόπουλο, δημοσιογράφο και αρχισυντάκτη στην ΕΡΤ3. Η συνάντηση διήρκησε περίπου μία ώρα. Τα μέλη του Ομίλου έθεσαν τα ερωτήματά τους σχετικά με τη δημοσιογραφία, το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπομπών στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ο κ. Κυρόπουλος απάντησε με πολύ κέφι, με χαλαρό αλλά επαγγελματικό τρόπο στα μέλη του Ομίλου που εντυπωσίασαν με τις εύστοχες ερωτήσεις τους όπως τόνισε και ο ίδιος. Καλύφθηκαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες όπως για το είδος των εκπομπών, τη θεματολογία, τους διαφορετικούς ρόλους των δημοσιογράφων και ρεπόρτερ, σχετικά με τους παρουσιαστές, τον τρόπο εκφώνησης και παρουσίασης, τον εξοπλισμό κι άλλα. Τέλος, έγινε συζήτηση για τις προκλήσεις αλλά και τις συγκινήσεις που προσφέρει το δημοσιογραφικό επάγγελμα, για τις σπουδές στη δημοσιογραφία και τις προοπτικές εργασίας. Κατά κοινή ομολογία ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση που εμπλούτισε την εμπειρία των μαθητών στα θέμα του ραδιοφώνου και της δημοσιογραφίας και την απόλαυσαν και τα μέλη του ομίλου αλλά και ο ίδιος. Τον όμιλο συντονίζει ο καθηγητής Πληροφορικής Γιαγκούλης Νικόλαος και υλοποιείται κάθε Τετάρτη.

Από τη Δευτέρα 6 έως την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2023, η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας κ. Μαρία Μαχαιρίδου συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus+ KA1 με τίτλο «Happy Schools: Positive Education for Well-Being and Life-Skills Development», που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας από τον φορέα EUROPASS Academy of Creativity, S.L. Η κ. Μαρία Μαχαιρίδου συμμετείχε στις δράσεις του εν λόγω προγράμματος κατάρτισης τόσο στην τάξη όσο και σε εξωτερικές περιοχές της Βαρκελώνης. Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα συμμετείχαν συνολικά οκτώ εκπαιδευτικοί από πέντε διαφορετικές χώρες: την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Εσθονία και τη Γερμανία.

Goethe Institut ThessalonikiWir lerner Deutsch mit unseren PartnernPASCH
eTwinning School 2020-2021

We are an
Erasmus+
school

Our School - My FutureBildungssysteme in EuropaErasmus+Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Δήμος Νεάπολης-Συκεών