This website works best with JavaScript enabled

Ο ιστότοπος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009 18:58

Έκθεση λειτουργίας σχολείου, 2008-2009

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Σχολικού έτους 2008-2009


 

1. ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Κατά το σχολικό έτος 2008-09 γράφτηκαν μετά από κλήρωση και φοίτησαν 164 μαθητές /ριες (82αγόρια & 82 κορίτσια). Αναλυτικά το μαθητικό δυναμικό παρουσιάζεται στους παρακάτω πίνακες:

 

 

ΤΑΞΗ

ΑΓΟΡΙΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

ΣΥΝΟΛΟ

Α1

14

12

26

Α2

14

13

27

Β1

14

15

29

Β2

14

16

30

Γ1

14

12

26

Γ2

12

14

26

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

82

82

164

 

Όσον αφορά τις ξένες γλώσσες, στο σχολείο μας διδάχθηκαν τα Αγγλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα και ως δεύτερη ξένη γλώσσα τα Γαλλικά και τα Γερμανικά όπως φαίνεται αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες:

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

 

ΞΕΝΗ

ΓΛΩΣΣΑ

ΑΓΟΡΙΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Α΄ ΤΑΞΗ

 

Β΄ ΤΑΞΗ

 

Γ΄ ΤΑΞΗ

 

Α

Κ

Α

Κ

Α

Κ

ΑΓΓΛΙΚΑ

82

82

28

25

28

31

26

26

ΓΑΛΛΙΚΑ

31

30

11

13

9

9

11

8

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

51

52

17

12

19

22

15

18

ΣΥΝΟΛΟ

82

82

28

25

28

31

26

26

 

 

2. ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ – ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ

 

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

1

ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ

5

Στο σχολείο μας φοιτά μία μαθήτρια αλλοδαπός από την Αλβανία και πέντε παλιννοστούντες.

3. ΕΠΙΔΟΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ /ΡΙΩΝ

Η επίδοση των μαθητών /ριών μας είναι αρκετά υψηλή, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Για το σχολικό έτος που λήγει 42 μαθητές /ριες έλαβαν αριστείο και 7 βραβείο προόδου, ενώ λειτούργησε ένα τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

 

4. ΔΙΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΣΗ

Η διαγωγή όλων των μαθητών /ριών του σχολείου μας είναι κοσμιότατη και δεν υπήρξε πρόβλημα φοίτησης, καθώς υπήρξε στενή παρακολούθηση και συνεργασία με τους γονείς. Σε μία ιδιαίτερη περίπτωση χρειάστηκε η συνδρομή του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δ/νσης Β/θμιας Δ. Θεσ/νίκης και με στενή συνεργασία με το σχολείο εξασφαλίστηκε η ομαλή φοίτηση. Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες Α΄ και Β΄ Γυμνασίου προήχθησαν και επίσης όλοι οι μαθητές /ριες της Γ΄ απολύθηκαν και τα απολυτήρια τους διαβιβάστηκαν υπηρεσιακά στο Λύκειο του σχολείου μας για εγγραφή, σύμφωνα με δηλώσεις των γονέων τους.

5. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η μεταφορά των μαθητών στο σχολείο μας γίνεται με ευθύνη των γονέων, αφού προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ χορηγείται δελτίο μετακίνησης με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ σε όσους μαθητές /ριες δηλώσουν. Υπάρχει προσπάθεια ρύθμισης με ιδιωτικό τρόπο της μετακίνησης των μαθητών, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

 

6. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το σχολικό έτος 2008 -09 το σχολείο μας συμμετείχε σε πλήθος διαγωνισμούς και πολιτιστικές δραστηριότητες, δίνοντας στους μαθητές /ριες μας όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό ερεθισμάτων και ευκαιριών ολόπλευρης ανάπτυξης και λήψης ικανοποίησης από επιτυχία σε ποικίλους τομείς, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους. Έτσι, μαθητές/ ριες μας διακρίθηκαν με σε πολλούς διαγωνισμούς πανελλήνιους, Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους. Οι βραβεύσεις μαθητών /ριών μας έχουν ως εξής:

1) Τέσσερα χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο με έργα ζωγραφικής στη 4η Biennale, τα οποία και συμπεριελήφθησαν σε ειδικό κατάλογο, που εκδόθηκε.

2) Γ΄ βραβείο στους 15ους Περιφερειακούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες ζωγραφικής Κεντρικής Μακεδονίας.

3) Γ΄ βραβείο στους 15ους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες ζωγραφικής.

4) Α΄ χρυσό βραβείο και έπαινο στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ζωγραφικής «Το φως στη ζωή μας».

5) Διακρίσεις (έντεκα) στο διαγωνισμό ζωγραφικής : «Πλανήτης Γη».

6) Τρεις διακρίσεις στο διαγωνισμό ζωγραφικής : «Η παιδεία αλλάζει τους Έλληνες».

7) Διάκριση σε Πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής και αφίσας: «Τα δικαιώματα του παιδιού».

8) Συμμετοχή και έπαινος με έργα ζωγραφικής, τεχνολογίας (κατασκευές), κολλάζ στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, των ξένων γλωσσών και σχολικών προγραμμάτων στο Φεστιβάλ Παιδείας του Δήμου Νεάπολης.

9) 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας.

10) Διάκριση στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε: «Παροιμίες και ιδιωτισμοί».

11) Συμμετοχή στις δραστηριότητες του Συνηγόρου του Παιδιού κ. Μόσχου με θέμα: «Ο ρόλος των μαθητών στη σύνταξη και εφαρμογή Σχολικών Κανονισμών» και στο βιωματικό εργαστήριο : «οι μαθητές μιλούν για τα δικαιώματά τους».

12) Δύο έπαινοι σε διαγωνισμό ποίησης της Ένωσης Συγγραφέων – Λογοτεχνών Ευρώπης, στο 5ο φεστιβάλ ποίησης μαθητών Νομού Θεσσαλονίκης.

13) Τέσσερα πρώτα βραβεία (σε διάφορες κατηγορίες) και ένα έπαινο στους Η΄ Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης στην Ελληνική Γλώσσα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας (σε μαθητές /ριες της Α΄ Γυμνασίου)

14) Δύο διακρίσεις για τη δεύτερη φάση, στο διαγωνισμό Μαθηματικών «ο Ευκλείδης».

15) Δύο διακρίσεις στο διαγωνισμό Μαθηματικών «ο Θαλής» της Μαθηματικής Εταιρίας.

16) Διάκριση στο διαγωνισμό Μαθηματικών Καγκουρώ.

17) Δύο επαίνους στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Το κλίμα αλλάζει, ο κόσμος αλλάζει, εμείς;, από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

18) Δύο βραβεία στον 27ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό (55ο Πανευρωπαϊκό) της Ευρωπαϊκής ένωσης Europe at School με θέμα: Προβλήματα ένταξης των αλλοδαπών μαθητών στο εθνικό σύστημα εκπαίδευσης».

19) Συμμετοχή και διάκριση (δύο ομάδες μαθητών /ριών) στον 1ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (με προβολή και παρουσίασή τους στα Μ.Μ.Ε.).

20) Διάκριση σε Πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής έκθεσης με θέμα: «Εγκατάσταση αλλοδαπών».

21) Διάκριση σε Πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής έκθεσης για τη δημοκρατία.

22) Διάκριση σε Πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής έκθεσης με θέμα: «Η Επιστήμη στο Μέλλον».

23) Δύο διακρίσεις σε Πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής έκθεσης με θέμα: «Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας».

24) Διάκριση σε Πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού.

25) Γ΄ Βραβείο και έπαινος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ρητορικής τέχνης και αυθόρμητου λόγου.

26) 4η θέση στο διαγωνισμό: «Διττοί λόγοι επιχειρηματολογίας».

27) Πρώτο και τρίτο βραβείο σε διαγωνισμό σκακιού Δ. Θεσσαλονίκης.

28) 2ο Βραβείο βιολιού σε διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το Γερμανικό Σχολείο.

29) Διάκριση σε διαγωνισμό διηγήματος.

30) 2ο βραβείο σε διαγωνισμό περιοδικού στο πλαίσιο προγράμματος Comenius.

31) Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Άνοιξη της Ευρώπης.

32) Δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο στους σχολικούς αγώνες κολύμβησης.

33) 2η Θέση στον ανώμαλο δρόμο στους σχολικούς αγώνες.

34) 2η Θέση στα 2000 μ. στους σχολικούς αγώνες στίβου.

35) 3η Θέση στα 150 μ. στους σχολικούς αγώνες στίβου.

36) 2η Θέση στο ακόντιο στους σχολικούς αγώνες.

37) 2η Θέση στη σφαίρα στους σχολικούς αγώνες.

38) Το σχολείο συμμετείχε στους σχολικούς αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ αγοριών και βόλεϊ κοριτσιών.

39) 3η θέση σε μαθητικούς αγώνες κολύμβησης Δ. Θεσσαλονίκης

40) Επίσης, μαθητές και μαθήτριές μας διακρίθηκαν με τις ομάδες τους σε διάφορα αθλήματα όπως: αγώνες συγχρονισμένης και τεχνικής κολύμβησης (Πανελλήνιο πρωτάθλημα και πρωτάθλημα Β. Ελλάδος), TAE KWO DO (Πανελλήνιο πρωτάθλημα και πρωτάθλημα Β. Ελλάδος), 1η θέση σε αγώνες KICK BΟΧING σε αγώνες Β. Ελλάδος και ποδοσφαίρου.

 

7. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ – ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών επισκέψεων στο πλαίσιο σχολικών προγραμμάτων και διαφόρων μαθημάτων, με στόχο τη βιωματική μάθηση και την παροχή σφαιρικής παιδείας και ευκαιριών για ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ως εξής: Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Λουτρά του Λαγκαδά (αντί σχολικού περιπάτου), στο Ινστιτούτο Γκαίτε (μάθημα Γερμανικών), στο Δέλτα του Αξιού (περιβαλλοντική), στο Γαλλικό Ινστιτούτο (μάθημα Γαλλικών), στην Κωνσταντινούπολη (πρόγραμμα comenius), Ποσειδώνιο Αθλητικό Κέντρο(αντί σχολικού περιπάτου), Στρατόπεδο Κόδρα (πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για συμμετοχή σε δραστηριότητες για τα δικαιώματα του παιδιού), τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Καστοριά (Περιβαλλοντική Αγωγή), εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (μάθημα Τεχνολογίας), ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ Γυμνασίου στα Τρία – Πέντε Πηγάδια Ημαθίας (στο χιονοδρομικό κέντρο στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής), διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στα Τρία – Πέντε Πηγάδια Ημαθίας της Β΄ Γυμνασίου (στο πλαίσιο προαιρετικού μαθήματος Θέματα Αγωγής και Υγείας), εκπαιδευτική επίσκεψη στη Ι.Μ. Αγίας Αναστασίας (στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών), εκπαιδευτική επίσκεψη και παρακολούθηση αρχαίου δράματος «Ελένη», στη Μονή Λαζαριστών (στο πλαίσιο του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών), εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο (πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για συμμετοχή σε εργαστήριο μαθητικής έκφρασης για τα δικαιώματα του παιδιού), τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ Γυμνασίου στη Ξάνθη (Περιβαλλοντική Αγωγή), διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄ Γυμνασίου στη Ξάνθη (Αγωγή Υγείας), εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τεχνολογικό Μουσείο NOESIS (στο πλαίσιο του έτους αστρονομίας), ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή όλου του σχολείου στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας.

 

8. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν τα εξής:

 1. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση υποδοχής των μαθητών/ ριών της Α΄ Γυμνασίου και των γονέων τους την ημέρα του αγιασμού ο οποίος τελέστηκε από το σεβασμιότατο μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως (παρουσία του Πρύτανη του Παν/μίου Μακεδονίας,).

 2. Έγινε συνάντηση με τους γονείς των μαθητών/ριών της Α΄ Γυμνασίου, όπου είχαν εκτενή ενημέρωση και επίλυση αποριών.

 3. Συνδιοργανώθηκε από κοινού με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, ημερίδα για γονείς και παιδιά με θέμα: «Θέματα εφηβείας: σχέσεις γονέων, παιδιών, αδερφών», με ομιλητή τον επόπτη του σχολείου μας και καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κύριο Δημήτριο Γουδήρα, η οποία πραγματοποιήθηκε απόγευμα και υπήρξε επιτυχής. Το θέμα της ημερίδας ήταν το πρώτο (ως προς τη σειρά προτίμησης) από πέντε θέματα που δήλωσαν οι γονείς σε ερωτηματολόγιο σχετικό που τους είχε διανεμηθεί στην αρχή του σχολικού έτους, για να διερευνηθούν τα ενδιαφέροντα και οι ανάγκες τους, για τον περαιτέρω προγραμματισμό μας.

 4. Πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο τμημάτων το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρέμβασης για πρόληψη και διαχείριση της ενδοσχολικής βίας (Δάφνη), από τη διευθύντρια του σχολείου (ως σχολικού ψυχολόγου).

 5. Ενημέρωση μαθητών /ριών με θέμα: «Πρόληψη – προστασία μαθητών – θυματοποίηση – βία» από τον προϊστάμενο του 5ου τμήματος ασφάλειας ανηλίκων κύριο Γρ. Γρηγοριάδη (με βάση σχετικό έγγραφο της υπηρεσίας με αρ. πρωτ. 6810/19.10.07).

 6. Στο σχολείο υλοποιήθηκαν τα εξής τρία σχολικά προγράμματα: Αγωγής Υγείας «ο πρόσφυγας στην Ελλάδα μέσα από την ιστορία μας και τη σύγχρονη εποχή», Περιβαλλοντικής Αγωγής «Σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα – Γνωριμία με τα ζώα και τα πουλιά».

 7. Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων εκδήλωση στο χώρο του σχολείου (από κοινού με το Λύκειο) για τη λήξη του σχολικού έτους με εορταστικό και μουσικό πρόγραμμα.

 8. Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές και με πρωτοβουλία των μαθητών, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των παιδιών στα ανθρωπιστικά ιδεώδη, συγκεντρώθηκε χρηματικό ποσό το οποίο κατατέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό της UNICEF.

 9. Όλα τα τμήματα του σχολείου μας συμμετείχαν στην αγορά αστεριών στο φιλανθρωπικό πρόγραμμα του «Κάνε μια Ευχή» και έτσι πραγματοποιήθηκαν οι ευχές 40 παιδιών με σοβαρές ασθένειες.

9. ΟΡΓΑΝΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το τρέχον σχολικό έτος υπήρξε εξαιρετική συνεργασία με το Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσ/νίκης, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τον Επόπτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεάπολης και Σταυρουπόλεως, τους Σχολικούς Συμβούλους που έχουν την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου μας και τους σχολικούς συμβούλους ειδικοτήτων, για τη βέλτιστη λειτουργία του σχολείου.

Επίσης, υπήρξε γόνιμη και στενή συνεργασία με το Β΄ ΚΕΔΥ Θεσσαλονίκης, το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Δ. Θεσσαλονίκης και τον επόπτη του σχολείου μας κύριο Δ. Γουδήρα για διαχείριση θεμάτων μαθητών /ριών μας με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Στάλθηκε ενημερωτική επιστολή στους γονείς με την οποία ενθαρρύνονται να επισκέπτονται συχνά το σχολείο για ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς και όπου παραστεί ανάγκη είμαστε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους για ενημέρωση για όποιο θέμα προκύψει. Μάλιστα, όσοι γονείς ενημερώθηκαν για προβλήματα των παιδιών τους που χρειάζονταν συμβουλή ειδικού, παραπέμφθηκαν (ΚΕΔΥ, Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων), ανταποκρίθηκαν και συνεργάστηκαν άψογα μαζί μας, προς όφελος των παιδιών.

Οι γονείς και οι τοπικές αρχές προσκλήθηκαν σε όλες τις σχολικές εορτές και εκδηλώσεις στο σχολείο. Επίσης, παρέχεται συμβουλευτική στήριξη στους γονείς από τη δ/ντρια του σχολείου με την ιδιότητα της σχολικής ψυχολόγου, για διάφορα ζητήματα που αφορούν πρόληψη και διαχείριση προβλημάτων των μαθητών /ριών.

Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για αποτελεσματική συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης (συμμετείχαμε σε πρόγραμμα του Δήμου για ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μικροσυσκευών, στο Φεστιβάλ Παιδείας και σε κάθε δραστηριότητα που προσκληθήκαμε). Παρόλα αυτά δεν υπήρξε η αρωγή των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Νεάπολης, παρά τα έγγραφα και την προφορική επικοινωνία, ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά τεχνικών βλαβών που θα μπορούσαν να εμποδίσουν ακόμα και τη λειτουργία του σχολείου (Γυμνασίου και Λυκείου) όπως σπάσιμο σωλήνας θέρμανσης, ζήτημα το οποίο ρυθμίστηκε με τη συνδρομή ιδιώτη τεχνίτη.

Υπήρξε αγαστή συνεργασία με τους διευθυντές /ριες των σχολείων του συγκροτήματος, η οποία οδήγησε στην επίλυση προβλημάτων και στο πλαίσιο της Σχολικής Επιτροπής και ιδιαίτερα με τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του Πειραματικού Λυκείου, με την καλλιέργεια της αντίληψης του ενιαίου πειραματικού σχολείου (Γυμνασίου και λυκείου) με εξαιρετικά αποτελέσματα για τα σχολεία μας.

Συνήλθε επίσης στο σχολείο σχολικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φορέων, όπου συζητήθηκαν εκτενώς θέματα του σχολείου και η συμμετοχή, ιδιαίτερα των εκπροσώπων των μαθητών υπήρξε γόνιμη και αποτελεσματική.

 

 1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Οι προσπάθειες ενεργοποίησης των μαθητικών κοινοτήτων και ευαισθητοποίησή τους για τη συμμετοχή στα κοινά του σχολείου (σχολική ζωή, σχολικά προγράμματα, θέματα μάθησης και συμπεριφοράς των μαθητών κ.α.), τη συνειδητοποίηση και την ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών απέδωσαν. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά, έμαθαν να χρησιμοποιούν ουσιαστικά τις συνελεύσεις τόσο των τμημάτων, όσο και του σχολείου ώστε να συζητούν, να προτείνουν και να επιλύουν διάφορα θέματα, όπως σχετικά με καθαριότητα, ευπρεπισμό και διακόσμηση των τάξεων τους, συμμετοχή σε προγράμματα, εκδρομές, βάψιμο αιθουσών σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, εκδηλώσεις και γενικά σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου.

Εκπρόσωποι των μαθητικών κοινοτήτων συμμετείχαν σε σύγκλιση του σχολικού συμβουλίου και το προεδρείο του 15μελούς συμμετείχε στις δραστηριότητες του διαλόγου του συνηγόρου του παιδιού για τα δικαιώματα του παιδιού και το σχολικό κανονισμό, συζήτηση και πρόταση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο, με σκοπό την υλοποίηση του σχολείου ολικής ποιότητας.

Καθιερώθηκαν συναντήσεις με τη δ/νση του σχολείου σε τακτά χρονικά διαστήματα και έκτακτα ανάλογα με τις συνθήκες όπου γίνονταν συζητήσεις για διάφορα θέματα όπως για θέματα μάθησης και συμπεριφοράς, όπου οι προτάσεις τους συχνά ήταν ενδιαφέρουσες και παρουσιαζόταν η δική τους οπτική για τις διαπροσωπικές σχέσεις μέσα στο σχολείο. Αυτή η προσέγγιση βοήθησε σημαντικά να κατανοηθούν σε βάθος οι ανάγκες τους και να αντιμετωπιστούν και προληφθούν προβλήματα (όπως μη ομαλή λειτουργία κ.α.). Σε αυτό το πνεύμα αντιμετωπίστηκαν τα θέματα που προέκυψαν με τα διάφορα γεγονότα σε πανελλαδικό επίπεδο, χωρίς ακρότητες (με ομαλή λειτουργία του σχολείου) και με σωστή διαχείριση των συναισθημάτων των παιδιών για την προστασία της συναισθηματικής και ψυχικής τους γαλήνης.

Με σκοπό την πρόληψη προβλημάτων θα επικαιροποιηθεί και θα εφαρμοστεί το νέο σχολικό έτος κοινά αποδεκτός εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του σχολείου, που θα ρυθμίζει θέματα συμπεριφοράς των μελών της σχολικής κοινότητας, με στόχο τον αμοιβαίο σεβασμό και την άσκηση στην υπευθυνότητα, της αποδοχής του άλλου, το σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του διαλόγου του συνηγόρου του παιδιού.

 1. ΚΤΙΡΙΑΚΟ

Το σχολείο μας φιλοξενείται στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού μαζί με άλλα σχολεία. Από αυτή τη συστέγαση προκύπτουν προβλήματα. Η καλή πορεία των προσπαθειών για απόκτηση κατάλληλου σχολικού κτιρίου που θα οδηγούσε στην επίλυση πολλών προβλημάτων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μελών και η αγαστή συνεργασία, δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας στο σχολείο, το οποίο συνέβαλε στη βελτίωση ποιοτικά (διακρίσεις) και ποσοτικά (2 σχολικά προγράμματα και 9 προαιρετικά μαθήματα) του έργου που συντελείται στο σχολείο. Τα παραπάνω συνέβαλαν στην βέλτιστη εικόνα του σχολείου, που αποδεικνύεται από τα κολακευτικά σχόλια και ευχαριστίες των γονέων για το επιτελούμενο έργο και από την αύξηση (ρεκόρ) των αιτήσεων για κλήρωση στην Α΄ Γυμνασίου. Βεβαίως, συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίλυση προβλημάτων, βελτίωση υποδομών και πλήρη αξιοποίηση κάθε υπάρχουσας δυνατότητας του παρόντος κτιρίου και προμήθεια εποπτικού και άλλου υλικού.

12. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ – ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Το τρέχον σχολικό έτος υπηρέτησαν στο σχολείο πέντε εκπαιδευτικοί με απόσπαση, ενώ στο κύριο σώμα του Συλλόγου Διδασκόντων (19) δεν υπήρξαν αλλαγές ή μετακινήσεις, γεγονός που αξιολογήθηκε θετικά.

Στο σχολείο υπάρχει επιστάτης, καθαρίστρια και φύλακες.

 

13. ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκε, σε απογευματινές ώρες, πρόγραμμα προαιρετικής ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών (από κοινού με το Λύκειο) από τον επόπτη του σχολείου, καθηγητή Πανεπιστήμιου Μακεδονίας κύριο Δημήτριο Γουδήρα, με θέμα: Αξιολόγηση μάθησης και συμπεριφοράς στο σχολείο (θεωρία και πράξη). Επίσης, υπήρξε διάχυση γνώσεων και εμπειριών από ημερίδες του ΙΝΕΠ, μέσω της διευθύντριας.

 

14. ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Ο αριθμός των εμπρόθεσμων αιτήσεων για κλήρωση μαθητών στη Α΄ Γυμνασίου υπήρξε ο μεγαλύτερος από της ιδρύσεως του σχολείου, ο οποίος θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερος αν ληφθούν υπόψη οι γονείς που απευθύνθηκαν εκπρόθεσμα στο σχολείο. Η κλήρωση έγινε παρουσία των γονέων, με όλα τα μέτρα που εξασφάλιζαν πλήρη διαφάνεια και ίσες ευκαιρίες για όλους τους υποψηφίους. Προηγήθηκε καλωσόρισμα και ενημέρωση των υποψηφίων και των γονέων τους από τη διευθύντρια, με παράλληλη προβολή (ηλεκτρονικά) δραστηριοτήτων του σχολείου και κατά γενική ομολογία, με μεγάλη επιτυχία.

 

 

15. ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την παραγγελία και προμήθεια των απαιτούμενων σχολικών βιβλίων, καθώς και προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών /ριών και σεβασμό στο βιβλίο, έτσι ώστε δεν υπήρξαν δυσάρεστα κρούσματα σχισμένων ή καμένων βιβλίων, καθώς επιστράφηκε ικανός αριθμός από τα παλιά βιβλία για ανακύκλωση.

16. ΣΧΟΛΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Προγραμματίστηκε, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, στο σχολικό συγκρότημα, απολύμανση όλων των χώρων και μυοκτονία.

Οι τουαλέτες, παρότι καθαρίζονται επιμελώς από τις καθαρίστριες του σχολείου είναι λίγες και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δύο σχολείων. ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Προβλήματα απορρέουν από την ανεπάρκεια των κτιριακών υποδομών. Δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα του σχολείου (άσκηση φοιτητών, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, πολιτιστικές και άλλες εξωδιδακτικές δραστηριότητες, συνεργασία με το μητρικό πανεπιστήμιο κ.α.), η ανάγκη για απόκτηση κατάλληλου και πλήρως εξοπλισμένου σχολικού κτιρίου, επανδρωμένου με γραμματειακή υποστήριξη αποτελεί προϋπόθεση της πλήρους αξιοποίησης και αναβάθμισης του σχολείου. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα ως προς την ασφάλεια των παιδιών, ιδιαίτερα σε συνθήκες μη ομαλής λειτουργίας άλλων σχολικών μονάδων του συγκροτήματος.

17. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Α) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Η θετική ανταπόκριση στην περυσινή μας πρόταση για απαλλαγή μικρού αριθμού εκπαιδευτικών από τις Πανελλαδικές, ώστε να μην υπολειτουργούν τα Γυμνάσια ή να λειτουργούν μόνο με την παρουσία του διευθυντή και απαλλαγή των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με την παραλαβή των αιτήσεων των γονέων για τη συμμετοχή στην κλήρωση για την Α΄ Γυμνασίου, βελτίωσε σημαντικά τη λειτουργία του σχολείου, κατά την περίοδο των πανελλαδικών και βοήθησε στην ομαλή προετοιμασία για την κλήρωση των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου.

Β) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Θα μπορούσε να βελτιωθεί περισσότερο το σχολείο ως προς την οργάνωση και λειτουργία σε όλη τη διάρκεια του έτους, με τη διάθεση γραμματέα στο σχολείο, ακόμα και από κοινού με το Λύκειο, όπως συμβαίνει με τον επιστάτη. Τέτοια υποστήριξη θα επέτρεπε στη διεύθυνση του σχολείου να ασχοληθεί περισσότερο με τη διαμόρφωση συνθηκών πρότυπου σχολείου, την παιδαγωγική και διοικητική οργάνωση, την παροχή συμβουλευτικής σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και στην ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων που θα αναδείξουν περαιτέρω το έργο του σχολείου.

18. ΣΤΟΧΟΙ

Πραγματοποιήθηκε απολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Διδασκόντων για το τρέχον σχολικό έτος και έγινε η προεργασία για να συζητηθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θέματα οργάνωσης, στοχοθεσίας και προγραμματισμού. Επίσης, επικαιροποίησης του εσωτερικού κανονισμού που θα ρυθμίζει τη συμπεριφορά των μελών της δικής μας σχολικής κοινότητας, προτάσεις βελτίωσης της λειτουργικότητας του σχολείου, προγραμματισμός δραστηριοτήτων που θα αναβαθμίσουν το σχολείο, πρόληψη προβλημάτων για ένα ομαλό και παραγωγικό νέο σχολικό έτος και από κοινού με το Λύκειο προγραμματισμός των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη λειτουργία του σχολείου.

Θεσσαλονίκη 30-6-2009

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Δρ Ελένη Μούζουρα

Φιλόλογος - Ψυχολόγος

Διαβάστηκε 1652 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 21:42
Goethe Institut ThessalonikiWir lerner Deutsch mit unseren PartnernPASCH
eTwinning School 2020-2021

We are an
Erasmus+
school

Our School - My FutureBildungssysteme in EuropaErasmus+Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Δήμος Νεάπολης-Συκεών