This website works best with JavaScript enabled

Ο ιστότοπος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Ενημέρωση για δημοσιεύσεις 

Ακολουθήστε τις οδηγίες εδώ για να λαμβάνετε άμεσα ενημέρωση όποτε αναρτούμε κάποια νέα δημοσίευση.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο Facebook 

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023 11:06

Δειγματικές διδασκαλίες θετικών επιστημών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο πλαίσιο του θεσμού του συντονιστή Τάξεων/Γνωστικών Πεδίων η κ. Βασιλική Λαλακίδου (ΠΕ03-ΤΕ16), σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΥΑ Φ12/102913/ΓΔ4/2022, οργάνωσε την υλοποίηση τριών δειγματικών διδασκαλιών σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της ομάδας Θετικών Επιστημών και τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ελευθερίας Ζάγκα (ΠΕ02).

Η πρώτη δειγματική διδασκαλία υλοποιήθηκε στο τμήμα Β1 και στο μάθημα της Γεωγραφίας από τον Διευθυντή του σχολείου μας κ. Νικόλαο Γεωργολιό (ΠΕ04.02) την 3η διδακτική ώρα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου 2023. Η καινοτομία στη διδασκαλία αυτή έγκειται στην προσέγγιση της διδασκαλίας με τη μεθοδολογία της ανεστραμμένης τάξης. Συγκεκριμένα, δύο μαθήτριες του τμήματος Β1 σε συνεργασία με τον διδάσκοντά τους προετοίμασαν και παρουσίασαν το μάθημα της Βόρειας και Βαλτικής Θάλασσας εμπλέκοντας τους συμμαθητές τους σε συμμετοχικές δραστηριότητες. Οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν το μάθημα συμφώνησαν ότι αυτή η μορφή διδασκαλίας βοηθάει τον μαθητή να μάθει να μαθαίνει μόνος του, να εμπλουτίζει το υλικό που παρέχεται από το σχολικό εγχειρίδιο, να συνεργάζεται με τους συμμαθητές του και να παρουσιάζει μία νέα ενότητα σε κοινό.

Η δεύτερη δειγματική διδασκαλία με θέμα το διερευνητικό πείραμα στο μάθημα της Φυσικής υλοποιήθηκε στο τμήμα Γ1 από τον κ. Μιχαήλ Μπλέκα (ΠΕ04.01) την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 την 6η διδακτική ώρα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος πειραματίστηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του διδάσκοντά τους δουλεύοντας σε ομάδες. Κάθε ομάδα είχε τα δικά της υλικά και, έτσι, όλοι οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τις δικές τους υποθέσεις, να περάσουν στο στάδιο του πειραματικού ελέγχου, να συζητήσουν με τους συμμαθητές τους και να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα με βάση το πείραμα. Οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν τη δραστηριότητα αποφάνθηκαν ότι το πείραμα είναι πολύ σημαντικό για τον μαθητή καθώς διαπιστώνει με βιωματικό τρόπο την ισχύ της επιστημονικής γνώσης και παράλληλα καλλιεργούνται δεξιότητες όπως αυτές της συνεργασίας και της ομαδικότητας.

Η τελευταία δειγματική διδασκαλία υλοποιήθηκε την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2023 την 4η διδακτική ώρα στο μάθημα της Πληροφορικής και στο τμήμα Α2α από τον κ. Νικόλαο Γιαγκούλη (ΠΕ86). Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε με τη μεθοδολογία του παιχνιδιού ρόλων και θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι μαθητές του τμήματος δούλεψαν σε ομάδες γράφοντας τα δικά τους πρωτότυπα σενάρια τα οποία στη συνέχεια δραματοποίησαν. Επιπλέον, κάθε ομάδα αξιολογήθηκε από τις υπόλοιπες μέσα από αντίστοιχη ρουμπρίκα αξιολόγησης. Η καινοτομία αυτής της μορφής διδασκαλίας έγκειται στον παιγνιώδη τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν και εμβαθύνουν στα ζητήματα οι μαθητές και τους δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιóτητες της πρωτοβουλίας, της επικοινωνίας, της επίλυσης προβληµάτων, της αυτογνωσίας και να µάθουν πώς να συνεργάζονται.

Διαβάστηκε 218 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023 11:29
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης σχολικού έτους 2020-2021
Goethe Institut ThessalonikiWir lerner Deutsch mit unseren PartnernPASCH
eTwinning School 2020-2021

We are an
Erasmus+
school

Our School - My FutureBildungssysteme in EuropaErasmus+Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Δήμος Νεάπολης-Συκεών