This website works best with JavaScript enabled

Ο ιστότοπος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 19:51

Έκθεση λειτουργίας σχολείου, 2010-2011

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Σχολικού έτους 2010-2011


 

1. ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Κατά το σχολικό έτος 2010-11 γράφτηκαν και φοίτησαν 156 μαθητές /ριες (81 αγόρια & 75 κορίτσια).  Αναλυτικά το μαθητικό δυναμικό παρουσιάζεται στους παρακάτω πίνακες:

 

 

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Σχολικού έτους 2010-2011

 

ΤΑΞΗ

ΑΓΟΡΙΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

ΣΥΝΟΛΟ

Α1

13

13

26

Α2

13

12

25

Β1

13

13

26

Β2

13

12

25

Γ1

15

12

27

Γ2

14

13

27

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

81

75

156

 

2. ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Όσον αφορά τις ξένες γλώσσες, στο σχολείο μας διδάχθηκαν τα Αγγλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα και ως δεύτερη ξένη γλώσσα τα Γαλλικά και τα Γερμανικά, όπως φαίνεται αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες:

 

      ΞΕΝΗ

       ΓΛΩΣΣΑ

ΑΓΟΡΙΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Α΄ ΤΑΞΗ

 

Β΄ ΤΑΞΗ

 

Γ΄ ΤΑΞΗ

 

Α

Κ

Α

Κ

Α

Κ

        ΑΓΓΛΙΚΑ

81

75

26

25

26

25

29

25

            ΓΑΛΛΙΚΑ

34

39

10

14

14

12

10

13

               ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

47

36

16

11

12

13

19

12

           ΣΥΝΟΛΟ

81

75

26

25

26

25

29

25

 

 

3. ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ – ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ

 

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

1

ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ

4

 

Στο σχολείο μας φοιτά ένας μαθητής αλλοδαπός από την Αλβανία και τέσσερις παλιννοστούντες μαθητές /ριες.

 

4. ΔΙΑΓΩΓΗ – ΦΟΙΤΗΣΗ

Η διαγωγή όλων των μαθητών /ριών του σχολείου μας είναι κοσμιότατη και δεν υπήρξε πρόβλημα φοίτησης, καθώς υπήρξε στενή συνεργασία του σχολείου (έγγραφη, τηλεφωνική και δια ζώσης) με τους γονείς. 

Αφιερώθηκαν δύο ημέρες την εβδομάδα για συνεργασία με τους γονείς, όπου κάθε εκπαιδευτικός διέθετε δύο διδακτικές ώρες για ενημέρωση των γονέων. Οι γονείς, όπως κάθε χρόνο, ανταποκρίθηκαν και η τακτική επικοινωνία του συνόλου των γονέων με το σχολείο βοήθησε στην πρόληψη και πρώιμη διαχείριση θεμάτων (φοίτησης, επίδοσης, συμπεριφοράς κ.α.) προς όφελος των μαθητών μας. Επίσης, συχνή ήταν η συνεργασία των γονέων με τη διευθύντρια σε επίπεδο συμβουλευτικής, παραπομπής (μετά από συζήτηση με τους διδάσκοντες στο Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων ή το ΚΕΔΔΥ) και γενικά επίλυσης των θεμάτων που προέκυψαν.       

Αξιοποιήθηκαν, με διακριτικότητα, οι υπηρεσίες τόσο του Β΄ Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.  Θεσσαλονίκης, όσο και του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δ/νσης Β/θμιας Δ. Θεσ/νίκης, για θέματα μαθητών /ριών σχετικά με δυσκολίες μάθησης, εφηβείας, σχέσεων παιδιών με γονείς κ.α.  Με στενή συνεργασία σχολείου, Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων και τους γονείς ρυθμίστηκαν διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και θέματα σχέσεων με συμμαθητές /ριες και πρόληψης – διαχείρισης της επιθετικότητας. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι οι γονείς, στους οποίους προτάθηκε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και μας ενημέρωσαν ότι ωφελήθηκαν από  τη συνεργασία αυτή. Η ψυχολόγος του Σ. Σ. επισκέφθηκε το σχολείο μας και είχε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και εμάς. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας φάνηκε στη βελτίωση που παρουσίασαν οι μαθητές /ριες μας τους οποίους αφορούσε.

Ανάλογη συνεργασία υπήρξε και με το Β΄ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης, καθώς οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν προς όφελος των μαθητών /ριών μας.

 

5. ΕΠΙΔΟΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ /ΡΙΩΝ

Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες  Α΄ και Β΄ Γυμνασίου προήχθησαν και επίσης όλοι οι μαθητές /ριες της Γ΄ απολύθηκαν. Τα απολυτήρια τους διαβιβάστηκαν υπηρεσιακά  στο Λύκειο του σχολείου μας, για εγγραφή, σύμφωνα με δηλώσεις των γονέων τους. 

Η επίδοση των μαθητών /ριών μας είναι αρκετά υψηλή με ελάχιστες εξαιρέσεις.  Για το σχολικό έτος που λήγει έλαβαν αριστείο 50 μαθητές /ριες: 18  της Α΄ Γυμνασίου, 17 της Β΄ Γυμνασίου, 15 της Γ΄ Γυμνασίου και 7 βραβεία προόδου, ενώ  λειτούργησε ένα τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας (μαθηματικά), στο πλαίσιο των προαιρετικών μαθημάτων.

Αριστεία – Βραβεία

 

Α1: (σύνολο μαθητών /ριών: 26) 8 αριστεία και 1 βραβείο (από 19,11/13 - 18,10/13)

Α2: (σύνολο μαθητών /ριών: 25)10 αριστεία και 1 βραβείο(από 19,8/13 - 18,7/13)

Β1: (σύνολο μαθητών /ριών: 26) 9 αριστεία και 1 βραβείο(από 20 - 18, 7/13)

Β2: (σύνολο μαθητών /ριών: 25)  8 αριστεία και 1 βραβείο(από 19,12/13 - 18,10/13)

Γ1: (σύνολο μαθητών /ριών: 27) 10 αριστεία και 2 βραβεία(από 20 - 18, 7/13)

Γ2: (σύνολο μαθητών /ριών: 27) 5 αριστεία και 1 βραβείο(από 19,11/13 - 18, 7/13)

ΣΥΝΟΛΟ: 7 Βραβεία για 6 τμήματα και 50 Αριστεία για 156 μαθητές

 

6. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

 

Η μεταφορά των μαθητών στο σχολείο μας γίνεται με ευθύνη των γονέων, αφού προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και δεν προβλέπεται μεταφορά των μαθητών των Πειραματικών Σχολείων, ενώ χορηγείται δελτίο μετακίνησης με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ σε όσους μαθητές /ριες επιθυμούν.  Κάποιες προσπάθειες ρύθμισης με ιδιωτικό τρόπο της μετακίνησης των μαθητών, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δεν ευοδώθηκαν έως τώρα, παρότι το θέμα της μετακίνησης αποτελεί βασική δυσκολία για πολλούς γονείς που επιθυμούν να διεκδικήσουν θέση για τα παιδιά τους στο σχολείο μας, όμως αδυνατούν να ρυθμίσουν το θέμα της μετακίνησής τους. 

 

7. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το σχολικό έτος 2010 -11 το σχολείο μας συμμετείχε σε πλήθος διαγωνισμούς και πολιτιστικές δραστηριότητες, δίνοντας στους μαθητές /ριες μας όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό ερεθισμάτων και ευκαιριών ολόπλευρης ανάπτυξης και λήψης ικανοποίησης από επιτυχία σε ποικίλους τομείς, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους ως εξής:   

1.Διάκριση στο διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας,  για τέταρτη συνεχή χρονιά.

2. Βραβείο Καθηγητή Γερμανικών 2011 Γερμανική Πρεσβεία

3. Έπαινος στο διαγωνισμό αφίσας για τα Ανθρώπινα δικαιώματα

4. Επτά βραβεία ζωγραφικής στη 5η  Bienale

5. 2ο Βραβείο στο διαγωνισμό ορθογραφίας

6. Έπαινος σε διαγωνισμό Φυσικής

7. Τρία βραβεία έκθεσης στον 29ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γραπτών και Καλλιτεχνικών Εργασιών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων (Ε.Η.Σ.) (56ο Πανευρωπαϊκό)

8. Ένα βραβείο καλλιτεχνικής δημιουργίας στον 29ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γραπτών και Καλλιτεχνικών Εργασιών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων (Ε.Η.Σ.) (56ο Πανευρωπαϊκό)

9. Βραβείο καλύτερου άρθρου σε διαγωνισμό Ευρωπαϊκού Μαθητικού Περιοδικού

10. Χρυσό μετάλλιο σε πανελλήνιους αγώνες TAE KWON DO

11. Ασημένιο μετάλλιο σε πανελλήνιο τουρνουά TAE KWON DO

12. Χάλκινο μετάλλιο σε πανελλήνιους αγώνες TAE KWON DO

13. Χρυσό μετάλλιο σε πανελλήνιους αγώνες Τζούντο

14. Πέντε βραβεία ζωγραφικής στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

15. 1ο Βραβείο στο μαθητικό διαγωνισμό ποίησης της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Α΄ Γυμνασίου).

16. 1η θέση σε αγώνες κολύμβησης Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσ/νίκης στα 100 μέτρα ελεύθερο.

17.  2η θέση σε αγώνες κολύμβησης Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσ/νίκης στα 100 μέτρα ελεύθερο.

18. 1η θέση σε αγώνες κολύμβησης Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσ/νίκης στα 50 μέτρα ελεύθερο.

19. Συμμετοχή σε διαγωνισμό για τους πρόσφυγες με θέμα το «ρατσισμό και την ξενοφοβία» της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

20. Συμμετοχή στον 30ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γραπτών και Καλλιτεχνικών εργασιών της Ευρωπαϊκής Ημέρας σχολείων με θέμα τον «εθελοντισμό» μαθητών /τριών της Β2 τάξης.

21. Συμμετοχή σε διαγωνισμό εντύπων του ιδρύματος Βότση της σχολικής χρονιάς 2009-2010.

8. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ – ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών επισκέψεων στο πλαίσιο Σχολικών Προγραμμάτων και διαφόρων μαθημάτων, με στόχο τη βιωματική μάθηση και την παροχή σφαιρικής παιδείας και ευκαιριών για ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ως εξής:

1) Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ινστιτούτο Γκαίτε (μάθημα Γερμανικών),

2) στο Γαλλικό Ινστιτούτο (μάθημα Γαλλικών),

3) στο Φορέα Διαχείρισης Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα (περιβαλλοντική),

4) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα για παρακολούθηση έκθεσης ζωγραφικής «Toulouse Lautrec

5) στον Ξενώνα Κακοποιημένων Παιδιών και Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΑΡΣΙΣ Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

6) στο Εβραϊκό Μουσείο και την  Εβραϊκή Συναγωγή

7) στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και παρακολούθηση θεατρικού «Τρεις Ευχές»

8) στα Τρία – Πέντε Πηγάδια Ημαθίας (μάθημα Φυσικής Αγωγής),

9) στην καθολική εκκλησία και την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη (στο πλαίσιο μαθήματος θρησκευτικών),

10) τριήμερη στο Βόλο  (Αγωγή Σταδιοδρομίας),

11) τριήμερη στην Αλόννησο (Περιβαλλοντική Αγωγή)

12) στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης,

13) διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μακρινίτσα (Αγωγή Υγείας),

14) ημερήσια εκδρομή στο Σταυρό Θεσσαλονίκης

 

9. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν τα εξής:

1.      Παρακολούθηση κινηματογραφικής ταινίας από Σύλλογο Γονέων παιδιών με δυσλεξία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος : «Σαν αστέρια στη γη»

2.      Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση υποδοχής των μαθητών/ ριών της Α΄ Γυμνασίου και των γονέων τους την ημέρα του αγιασμού, ο οποίος τελέστηκε από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα (παρουσία του Επόπτη του Παν/μίου Μακεδονίας κυρίου Δ. Γουδήρα, του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγητής Χ. Παπαπανάγου, εκπρόσωπο Δήμου Νεάπολης, εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων κ.α.).

3.      Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους γονείς των μαθητών /ριών της Α΄ Γυμνασίου, κατά την οποία είχαν εκτενή ενημέρωση για διάφορα θέματα (παρακολούθηση φοίτησης, επίδοσης,  Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., Συμβουλευτικός Σταθμός κ.α.) και επίλυση αποριών.

4.      Πραγματοποιήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους επικαιροποίηση του σχολικού κανονισμού για ρύθμιση σχέσεων, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (Συλλόγου Διδασκόντων, Μαθητικών Κοινοτήτων).

5.      Στην αρχή του σχολικού έτους, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση για πρόληψη και διαχείριση της ενδοσχολικής βίας, με υλικό από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Δάφνη», από τη διευθύντρια του σχολείου (ως σχολικού ψυχολόγου) και στόχο την ομαλή διαχείριση των σχέσεων και την προσαρμογή στο Γυμνάσιο, στα δύο τμήματα της Α΄ Γυμνασίου (όπως κάθε χρόνο).

6.      Πραγματοποιήθηκαν δύο χοροί του Γυμνασίου για τη συγκέντρωση χρημάτων για την τριήμερη εκδρομή τους, αλλά και την ψυχαγωγία των παιδιών και με τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, σε ασφαλές και ελεγχόμενο χώρο, αφού εξασφαλίστηκε από το σχολείο η αίθουσα του Πολυδύναμου Κέντρου Νεολαίας του Δήμου Νεάπολης.

7.      Σε συνεργασία με το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποιήθηκε Χριστουγεννιάτικο παζάρι από το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

8.      Διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης αφιερωμένης στην Κύπρο με την αφορμή της επετείου της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων 1955 και θέμα: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Κύπρο, στο κλειστό  θέατρο του κτιρίου του πρώην δημαρχείου Νεάπολης, την οποία παρακολούθησαν εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και οικογένειες των μαθητών, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχολικοί σύμβουλοι και η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτιστικών.

9.      Με την αρωγή του Επόπτη του σχολείου μας, κυρίου Δ. Γουδήρα διοργανώθηκε από κοινού με το Λύκειο, ενημερωτική συνάντηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών με θέμα: «Κίνδυνοι από τη χρήση του διαδικτύου για παιδιά και εφήβους», που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό Δημοτικό Θέατρο της Νεάπολης και ομιλητές τον επόπτη του σχολείου μας, καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κύριο Δημήτριο Γουδήρα και τον κύριο Ιωάννη Αδαμόπουλο, Σχολικό Σύμβουλο Νομικών και  Πολιτικών Επιστημών.

10.  Με την αρωγή του Επόπτη του σχολείου μας, κυρίου Δ. Γουδήρα διοργανώθηκε από κοινού με το Λύκειο, διάλεξη με θέμα: «Δυσλεξία. Μαθησιακές Δυσκολίες - Μέθοδος και Τεστ Παυλίδη», με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κύριο Γεώργιο Παυλίδη.

11.  Προσκλήθηκε στο σχολείο μας ομάδα λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας και αλληλεπίδραση των μαθητών μας με λογοτέχνες της πόλης μας και το έργο τους (με άδεια της Δ/νσης).

12.  Προσκλήθηκε ο λογοτέχνης – σκηνοθέτης κύριος Αντώνιος Λυγούρας στο πλαίσιο της προετοιμασίας του χορικού με το οποίο συμμετείχε το σχολείο σε πολιτιστική εκδήλωση για την Κύπρο στο ΑΠΘ, αλλά και στο πλάσιο πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας από τη διευθύντρια με θέμα: θεατρικό παιχνίδι, γράφουμε το σενάριο της δικής μας ζωής (με άδεια της Δ/νσης).

13.  Στο πλαίσιο διαθεματικης διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών προσκλήθηκε στο σχολείο μας ο λογοτέχνης – ιεραπόστολος ιερέας πατέρας Κωνσταντίνος Χαλβατζάκης, δραστηριότητα την οποία παρακολούθησαν και φοιτητές της Θεολογικής σχολής κατά την πρακτική άσκησή τους στο σχολείο μας (με άδεια της Δ/νσης).

14.  Εκδόθηκε επετειακό λεύκωμα για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του σχολείου μας, με έργα ζωγραφικής των μαθητών /ριών μας κατά τα δέκα χρόνια λειτουργίας (τα περισσότερα βραβευμένα σε Πανελλήνιους και Διεθνή διαγωνισμούς όπως Biennale) με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια.

15.  Εκδίδονται τρία τεύχη ετησίως του επιστημονικού περιοδικού “European Pupils Magazine” από το σχολείο μας, το οποίο αποτελεί συνέχεια προγράμματος Comenius, που έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα η ομάδα του σχολείου μας αποτελεί τη Συντακτική Ομάδα του περιοδικού και έχει το συντονισμό των εργασιών όλων των Εταίρων.

16.  Τον Ιούλιο η Συντακτική Ομάδα του περιοδικού “European Pupils Magazine” (εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου μας) θα συμμετάσχουν σε συνάντηση εργασίας στην Τουρκία, στο πλαίσιο των εργασιών του περιοδικού.

17.  Επιλέχτηκε μία μαθήτρια από το σχολείο μας (Ταχτατζή Αγγελική, Γ΄ Γυμνασίου) ως μέλος των Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού και συμμετείχε στις συναντήσεις και δραστηριότητες του Συνηγόρου του Παιδιού. 

18.  Η θεατρική ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε σε Ημερίδα που διοργανώθηκε από το γραφείο Πολιτιστικών της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσ/νίκης και το Δήμο Νεάπολης – Συκέων, με θέμα: «Ανθρώπινα Δικαιώματα  στο σχολείο και Πολιτιστικά Δρώμενα», όπου παρουσιάσαμε το Δρώμενο που γράφτηκε από τις μαθήτριες /ές της Θεατρικής Ομάδας: «Το παιδί των Φαναριών».

19.  Συμμετοχή στην Προσυνεδριακή συνάντηση του Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής με δύο διαθεματκές συμμετοχές μαθητών μας οι οποίες προκρίθηκαν και οι δύο.

20.  Συμμετοχή στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής με δύο διαθεματκές συμμετοχές μαθητών μας  (με προβολή και παρουσίασή τους στα Μ.Μ.Ε. Αγγελιοφόρο, ΕΡΤ3 κ.α.).

21.  Επίσκεψη της TV100 (με άδεια του ΥπΠΔΜΘ) στο σχολείο και κάλυψη με ρεπορτάζ καινοτομιών στη διδασκαλία της Ιστορίας με την αξιοποίηση των ΤΠΕ.

22.  Συμμετοχή του σχολείου μας στο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Αγωγής στο Γερμανικό Ινστιτούτο.

23.  Συμμετοχή του σχολείου μας στην Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την Κύπρο, με το Χορικό δρώμενο: ‘’Τα φυλακισμένα μνήματα’’, σε ποίηση Ελένης Μούζουρα, η οποία διοργανώθηκε από το Κυπριακό Προξενείο, τα Κυπριακά Σωματεία της Ελλάδας και τελούσε υπό την αιγίδα του Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας.

24.  Συμμετοχή στην παρουσίαση Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσσαλονίκης, με παρουσίαση θεατρικής παράστασης από τη θεατρική ομάδα του σχολείου.

25.  Συμμετοχή στην παρουσίαση Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσσαλονίκης.

26.  Παρουσίαση Σχολικών Προγραμμάτων, Προαιρετικών μαθημάτων και δραστηριοτήτων ενδοσχολικά.

27.  Συμμετοχή στον  71ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας.

28.  Συμμετοχή σε διαγωνισμό ζωγραφικής και διαγωνισμό κατασκευών ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

29.  Συμμετοχή μαθητών /ριων σε Λογοτεχνικό διαγωνισμό ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ.

30.  Συμμετοχών στο Διαγωνισμό: «Αν τα Δέντρα Μιλούσαν», του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης – Οίκαδε Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Τράπεζας Κύπρου

31.  Συμμετοχή σε Διαγωνισμό στο Πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δημοκρατίας

32.  Συμμετοχή στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας και συγχαρητήρια επιστολή.

33.  Συμμετοχή μαθητή  μας με υποτροφία της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, σε θερινά σεμινάρια στη Γερμανία για το 2011.

34.  Συμμετοχή σε διαγωνισμό έκθεσης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

35.  Συμμετοχή σε Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων.

36.  Συμμετοχή στον 30ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Γραπτών και Καλλιτεχνικών εργασιών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων.

37.  Διαβίβαση Συμμετοχών στο Διαγωνισμό ζωγραφικής του Ρωσικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

38.  Πρόσκληση μας από Σύνδεσμο εκδοτών Βόρειας Ελλάδας σε απονομή αναμνηστικών συμμετοχής μαθητών μας σε λογοτεχνικό διαγωνισμό.

39.  Συμμετοχή σε διαγωνισμό αφίσας (Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής).

40.  Συμμετείχαμε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση της ActionAid Ελλάς και δεχθήκαμε ευχαριστήρια επιστολή γι αυτή την συμμετοχή από την ActionAid Ελλάς.

41.  Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές και με πρωτοβουλία των μαθητών, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των παιδιών στα ανθρωπιστικά ιδεώδη, συγκεντρώθηκε χρηματικό ποσό το οποίο κατατέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό της UNICEF.

42.  Όλα τα τμήματα του σχολείου μας συμμετείχαν στην αγορά αστεριών στο φιλανθρωπικό πρόγραμμα του «Κάνε μια Ευχή» και έτσι πραγματοποιήθηκαν οι ευχές 55 παιδιών με σοβαρές ασθένειες. Γι αυτό δεχτήκαμε ευχαριστήρια επιστολή και πιστοποιητικό συμμετοχής.

43.  Συμμετοχή της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου στο12ο Μαθητικό Συνέδριο της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης, «Ελλάδα Καθαρή» και συγχαρητήρια επιστολή.

44.  Συμμετοχή σε Ημερίδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δ. και Α. Θεσ/νίκης με υλικού παρουσίαση δύο σχολικών  προγραμμάτων.

45.  Δημιουργία σχολικού ιστολογίου με δραστηριότητες, έρευνες, διδακτικές προτάσεις κ.α. στη διεύθυνση www.pammak.wordpress.com.

46.  Ανάρτηση πλήθους δραστηριοτήτων του σχολείου στην ιστοσελίδα μας  στη διεύθυνση:  http://peiramatiko.uom.gr.  

47.  Δημιουργία Ιστολογίου για το μάθημα της Μουσικής http://peirpamakmusiclessons.wordpress.com.

48.  Δημιουργία Ιστολογίου για το σχολικό Πρόγραμμα Πολιτιστικών «Θεατρικά Δρώμενα», http://theatropeirpamak.blogspot.com.

49.  Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, όπως κάθε χρόνο, πρακτική άσκηση φοιτητών Γερμανικής, Γαλλικής φιλολογίας, Ποιμαντικού και ενημερώθηκαν επίσης για τις διοικητικές εργασίες του σχολείου.

50.  Στο πλαίσιο της εορτής των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιήθηκε εκκλησιασός και  αρτοκλασία.

51.  Συμμετοχή στο διαγωνισμό του Γκαίτε, «Απεικόνιση Γερμανικών τραγουδιών» (μάθημα Γερμανικών  Α1 και Β2).

52.  Συμμετοχή στο διαγωνισμό για το βραβείο της Γερμανικής Πρεσβείας 2010- 11 σε αναγνώριση των εξαιρετικών επιδόσεων των καθηγητών Γερμανικών στην Ελλάδα. Και διάκριση της καθηγήτριας Γερμανικής κυρίας Μαρίας Χατζηγιώση, μετά από πρόταση της διευθύντριας.

53.  Συγκεντρώθηκε στο σχολείο μας μεγάλος αριθμός ρούχων και άλλων ειδών, μετά από εκστρατεία ευαισθητοποίησης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων (μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά), που προφέρθηκε στην μη κερδοσκοπική οργάνωση «ΑΡΣΙΣ» για να παρασχεθεί σε αναξιοπαθούντες. 

54.  Στο σχολείο υλοποιήθηκαν τα εξής Σχολικά Προγράμματα: 2 Προγράμματα Αγωγής Υγείας: 1) «Ανθρώπινα δικαιώματα – πολίτες με δυο πατρίδες», Β) Όλοι μαζί όλοι διαφορετικοί, δικαιώματα των ΑμΕΑ, 2)  1 Πρόγραμμα Πολιτιστικών με θέμα: «Θεατρικό παιχνίδι: Γράφουμε το σενάριο της δικής μας ζωής», 1 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής «Θαλάσσια Οικοσυστήματα – Γενικά Περιβαλλοντικά Θέματα», 1 Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας: «Τελειώνω το Γυμνάσιο. Θα συνεχίσω σε Λύκειο. Και μετά τι; Πού;» και 1 Πρόγραμμα eTwinning: «Πώς είναι σε σας; Σε εμάς …. (Όλα όσα μαθαίνουμε στο σχολείο).

55.  Επίσης, υλοποιήθηκαν 3 προαιρετικά μαθήματα (Χορωδία, Διακοσμητική, Θέματα Αγωγής και Υγείας) εγκεκριμένα και τρία άτυπα (όμιλος μαθηματικών και όμιλος κινηματογράφου, επιστημονικό μαθητικό περιοδικό EPM), τα οποία κάλυπταν μεγάλο εύρος τομέων ενδιαφερόντων των παιδιών  εικαστικά, επιστημονικά, θέματα σχέσεων κ.α. θέματα), με μεγάλη ανταπόκριση των παιδιών.

56.  Συνεργασία με το Κυπριακό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και τη Γενική Πρόξενο και στο πλαίσιο του αφιερώματος για την Κύπρο.

57.  Στο τέλος του διδακτικού έτους πραγματοποιήθηκε παρουσίαση Σχολικών Προγραμμάτων, προαιρετικών μαθημάτων, διαθεματικών προσεγγίσεων και άλλων δραστηριοτήτων σε όλο το σχολείο.

58.  Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων εκδήλωση στο χώρο του σχολείου (από κοινού με το Λύκειο) για τη λήξη του σχολικού έτους, εορταστική εκδήλωση, με την παρουσία του επόπτη του σχολείου κυρίου Δ. Γουδήρα.

 

10. ΟΡΓΑΝΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Όπως το προηγούμενο, έτσι και το τρέχον σχολικό έτος υπήρξε αγαστή συνεργασία με τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Δ. Θεσ/νίκης, την Πρυτανία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τον Επόπτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τη Μητρόπολη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως, το Σχολικό Σύμβουλο, ο οποίος έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου μας και τους Σχολικούς Συμβούλους ειδικοτήτων, για τη βέλτιστη λειτουργία του σχολείου.

Υπήρξε ακόμα στενή συνεργασία με τις διευθύντριες /ές των υπόλοιπων σχολείων του σχολικού συγκροτήματος και τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής, έτσι ώστε να επιλύονται διάφορα προβλήματα. Ιδιαίτερα αποτελεσματική και αγαστή υπήρξε η συνεργασία μας με τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του Πειραματικού Λυκείου, με την καλλιέργεια της αντίληψης του ενιαίου πειραματικού σχολείου (Γυμνασίου και Λυκείου) με εξαιρετικά αποτελέσματα για τα σχολεία μας.

Υπήρξε γόνιμη και στενή συνεργασία με το Β΄ Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Θεσσαλονίκης, το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Δ. Θεσσαλονίκης και τον Επόπτη του σχολείου μας κύριο Δ. Γουδήρα για διαχείριση θεμάτων μαθητών /ριών μας με θετικά αποτελέσματα.

Στάλθηκε ενημερωτική επιστολή στους γονείς με την οποία ενθαρρύνονται να επισκέπτονται συχνά το σχολείο για ενημέρωσή τους από τους εκπαιδευτικούς και όπου παραστεί ανάγκη είμαστε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, για όποιο θέμα προκύψει.  Μάλιστα, όσοι γονείς  ενημερώθηκαν για προβλήματα των παιδιών τους που χρειάζονταν συμβουλή ειδικού, παραπέμφθηκαν (Β΄ Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων), ανταποκρίθηκαν και συνεργάστηκαν άψογα μαζί μας, προς όφελος των παιδιών.

Οι γονείς και οι τοπικές αρχές προσκλήθηκαν σε όλες τις σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Επίσης, παρέχεται συμβουλευτική στήριξη στους γονείς από τη δ/ντρια του σχολείου με την ιδιότητα της σχολικής ψυχολόγου, για διάφορα ζητήματα που αφορούν πρόληψη και διαχείριση προβλημάτων των μαθητών /ριών.

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας αγαστής συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μας από κοινού με τη διευθύντρια του Λυκείου και τον επόπτη του σχολείου μας με τη νέα ηγεσία του Καλλικρατικού Δήμου Νεάπολης – Συκέων (Αντιδήμαρχο παιδείας και Δήμαρχο), όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και τη συνεργασία μας.

 

11.  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Οι προσπάθειες ενεργοποίησης των μαθητικών κοινοτήτων και ευαισθητοποίησή τους για τη συμμετοχή στα κοινά του σχολείου (σχολική ζωή, σχολικά προγράμματα, θέματα μάθησης και συμπεριφοράς των μαθητών, κ.α.), τη συνειδητοποίηση και την ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών, απέδωσαν.  Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά, έμαθαν να χρησιμοποιούν ουσιαστικά τις συνελεύσεις τόσο των τμημάτων, όσο και του σχολείου ώστε να συζητούν, να προτείνουν και να επιλύουν διάφορα θέματα, όπως σχετικά  με καθαριότητα, ευπρεπισμό και διακόσμηση των τάξεων τους, συμμετοχή σε προγράμματα, εκδρομές, εκδηλώσεις και γενικά σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου. 

Το 15μελές συμμετείχε στις δραστηριότητες του διαλόγου για την επικαιροποίηση του εσωτερικού σχολικού κανονισμού.  Μάλιστα, αξιοποιήθηκε η εμπειρία από τη συμμετοχή μίας μαθήτριάς μας στην Ομάδα Μαθητών Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, η οποία λειτούργησε ως συνδετικός και πρακτική πρόληψης της.  Η στενή συνεργασία της διεύθυνσης του σχολείου με το σύνολο των παιδιών και τους εκπροσώπους τους, με συζήτηση για τα προβλήματα τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς και τις προτάσεις τους για λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο, με σκοπό την υλοποίηση του σχολείου ολικής ποιότητας, έφερε αποτελέσματα ώστε, παρότι στο σχολικό συγκρότημα υπήρξε κατάληψη, στο σχολείο μας δεν υπήρξε ούτε μίας ημέρας κατάληψη.  Μάλιστα αρκετοί μαθητές και μαθήτριες μας ανήκουν στο ηλεκτρονικό φόρουμ των εφήβων συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, μεταφέροντας ωφέλιμες εμπειρίες και προτάσεις στη σχολική μας οικογένεια.

Καθιερώθηκαν συναντήσεις με τη διευθύντρια του σχολείου σε τακτά χρονικά διαστήματα και έκτακτα ανάλογα με τις συνθήκες, όπου γίνονταν συζητήσεις για διάφορα θέματα, όπως για θέματα μάθησης και συμπεριφοράς, όπου οι προτάσεις τους συχνά ήταν ενδιαφέρουσες και παρουσιαζόταν η δική τους οπτική για τις διαπροσωπικές σχέσεις μέσα στο σχολείο.  Αυτή η προσέγγιση βοήθησε σημαντικά να κατανοηθούν σε βάθος οι ανάγκες τους και να αντιμετωπιστούν και προληφθούν προβλήματα (όπως  μη ομαλή λειτουργία κ.α.).  Σε αυτό το πνεύμα αντιμετωπίστηκαν θέματα σχετικά με τη διαχείριση των συναισθημάτων των παιδιών και την προστασία της συναισθηματικής και ψυχικής τους γαλήνης.

Με σκοπό την πρόληψη προβλημάτων επικαιροποιείται κάθε νέο σχολικό έτος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του σχολείου, ο οποίος ρυθμίζει θέματα συμπεριφοράς των μελών της σχολικής κοινότητας, με στόχο τον αμοιβαίο σεβασμό και την άσκηση στην υπευθυνότητα, της αποδοχής του άλλου, το σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του διαλόγου του Συνηγόρου του Παιδιού.

 

12.   ΚΤΙΡΙΑΚΟ

Η τροποποίηση κατάλληλου χώρου, ο οποίος μετατράπηκε σε τουαλέτες καθηγητών Γυμνασίου, βελτίωσε τις συνθήκες εργασίας και υγιεινής. Επίσης, αφαιρέθηκαν τα σκίαστρα αμιάντου, αίτημα πολλών ετών, που υπήρχαν στο σχολείο μας και αντικαταστάθηκαν με άλλο μη επιβλαβές υλικό.

Τα πάγωμα της καλής πορείας των προσπαθειών για απόκτηση κατάλληλου σχολικού κτιρίου που θα οδηγούσε στην επίλυση πολλών προβλημάτων δημιούργησε απαισιοδοξία στο σχολείο. Γι αυτό γίνεται προσπάθεια αναθέρμανσης του θέματος για δρομολόγηση απόκτησης κατάλληλου κτιρίου για το σχολείο μας για την πλήρη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού.

Βεβαίως, συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίλυση προβλημάτων, βελτίωσης υποδομών και πλήρης αξιοποίηση κάθε υπάρχουσας δυνατότητας του παρόντος κτιρίου και προμήθεια εποπτικού και άλλου υλικού.  Έτσι, τοποθετήθηκε μεγάλη οθόνη και συσκευές στην αίθουσα ξένων γλωσσών, η οποία λειτουργεί ως αίθουσα προβολών και διδασκαλίας με τις νέες τεχνολογίες.  Επίσης, το σχολείο προμηθεύτηκε δύο διαδραστικά συστήματα διδασκαλίας, στο πλαίσιο σχετικού έργου του ΥπΠΔΜΘ, καθώς υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για την αξιοποίησή τους.

 

13.  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ, ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ)

Το διδακτικό δυναμικό για το σχολικό έτος διαμορφώθηκε ως εξής: με οργανική θέση υπηρετούντες: 19, με απόσπαση: υπηρέτησαν στο σχολείο ένας εκπαιδευτικός (ΠΕ11) και ένας (ΠΕ03) και με διάθεση: πέντε εκπαιδευτικοί (μία εκπαιδευτικός Αγγλικής για συμπλήρωση 4 ωρών, μία για ΣΕΠ 4 ώρες, μία για Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή 4 ώρες και δύο ΠΕ02 για 4 ώρες η καθεμιά, μετά από διορισμό εκπαιδευτικού (ΠΕ02) ως λέκτορα στο ΑΠΘ και συνακόλουθη παραίτησή του). Στο κύριο σώμα του Συλλόγου Διδασκόντων (20: οργανικά ανήκοντες και διευθύντρια) δεν υπήρξαν αλλαγές ή μετακινήσεις, γεγονός που συνέβαλε θετικά στη λειτουργία του σχολείου.

Σημαντική διάκριση για το σχολείο μας θεωρούμε τη βράβευση της καθηγήτριας Γερμανικής του σχολείου μας, από τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, (κυρίας Χατζηγιώση Μαρίας) μετά από πρόταση της διευθύντριας, ως καθηγήτρια Γερμανικής της χρονιάς και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αλλά και τη διάκριση στο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας, ο οποίος διοργανώνεται από τη Γαλλική Πρεσβεία, για τέταρτη συνεχή χρονιά με την αρωγή της καθηγήτριας Γαλλικής (κυρίας Ευανθίας Φραντζή).

Φέτος δεν υπήρξε γραμματειακή υποστήριξη στο σχολείο μας, γεγονός που απέδειξε την ανάγκη για γραμματειακή υποστήριξη και λόγω της πολλαπλής λειτουργίας του σχολείου και των ιδιαιτεροτήτων του ως Πειραματικού, με μεγάλη βαρύτητα στο μορφωτικό και πολιτιστικό τομέα, τη διοργάνωση δραστηριοτήτων, εκδόσεων, προβολή της εικόνας του σχολείου κ.α. από τη διεύθυνση του σχολείου.

 

14. ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών με θέμα: «Κίνδυνοι από τη χρήση του διαδικτύου για παιδιά και εφήβους», με ομιλητές τον επόπτη του σχολείου, καθηγητή του ΠΑΜΑΚ κύριο Δημήτριο Γουδήρα και τον κύριο Ιωάννη Αδαμόπουλο, Σχολικό Σύμβουλο Νομικών και  Πολιτικών Επιστημών και διάλεξη με θέμα: «Δυσλεξία. Μαθησιακές Δυσκολίες - Μέθοδος και Τεστ Παυλίδη», με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κύριο Γεώργιο Παυλίδη.

 

15. ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Ο αριθμός των εμπρόθεσμων αιτήσεων για κλήρωση μαθητών στη Α΄ Γυμνασίου υπήρξε ο μεγαλύτερος από της ιδρύσεως του σχολείου, ο οποίος θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερος αν ληφθούν υπόψη οι γονείς που απευθύνθηκαν εκπρόθεσμα στο σχολείο.  

Ένα σημαντικό πρόβλημα για τους γονείς που λειτουργεί ανασταλτικά για να υποβάλουν αίτηση είναι οι δυσκολίες πρόσβασης στο σχολείο, αφού τα μέσα μαζικής μετακίνησης δεν εξυπηρετούν επαρκώς. Επίσης, φέτος λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας για τα Πειραματικά σχολεία προκλήθηκε κάποια σύγχυση στους γονείς σχετικά με τον τρόπο επιλογής μαθητών/ριών στη Α΄ Γυμνασίου. Παρόλα αυτά και φέτος οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις περσινές, ως ένας ποσοτικό δείκτης του παραγόμενου έργου στο σχολείο και της έξωθεν καλής μαρτυρίας για την ποιότητα αυτού του έργου.

Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 24.6.11, καθώς μεγάλο μέρος του Σ.Δ. συμμετείχε το πρωί στο Πρόγραμμα της Μείζονος επιμόρφωσης, παρουσία των γονέων, με όλα τα μέτρα που εξασφάλιζαν πλήρη διαφάνεια και ίσες ευκαιρίες για όλους τους υποψηφίους.  Προηγήθηκε καλωσόρισμα και ενημέρωση των υποψηφίων και των γονέων τους από τη διευθύντρια, με παράλληλη προβολή (ηλεκτρονικά) δραστηριοτήτων του σχολείου  και κατά γενική ομολογία, με μεγάλη επιτυχία.

Οι αξιόλογες δραστηριότητες του σχολείου μας συνέβαλαν στην βέλτιστη εικόνα του σχολείου, που αποδεικνύεται από τα κολακευτικά σχόλια και ευχαριστίες των γονέων για το επιτελούμενο έργο (ευχαριστήριες επιστολές και κάρτες) και από την αύξηση (ρεκόρ) των αιτήσεων για κλήρωση στην Α΄ Γυμνασίου.  Επίσης, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό της προόδου του σχολείου αφορά το γεγονός ότι ενώ παλαιότερα οι γονείς έφερναν τα παιδιά τους στο σχολείο, αρκετά από τα οποία επιθυμούσαν να συνεχίσουν το Γυμνάσιο με τους φίλους από το Δημοτικό, πλέον, κατά την ομολογία τους, τα παιδιά είναι εκείνα που επιδιώκουν να είναι υποψήφια για το σχολείο μας, αφού ενημερώνονται από γνωστούς, φίλους, τους δασκάλους τους, αλλά κυρίως από την ιστοσελίδα και διάφορα θεματικά ιστολόγια μας για τη λειτουργία του σχολείου.

 

16.  ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την παραγγελία και προμήθεια των απαιτούμενων σχολικών βιβλίων, καθώς και προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών /ριών για σεβασμό στο βιβλίο.  Έτσι και φέτος δεν υπήρξαν δυσάρεστα κρούσματα σχισμένων ή καμένων βιβλίων. Μάλιστα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης των μαθητών /ριών μας για την ορθολογική χρήση των οικονομικών και φυσικών πόρων, συγκεντρώθηκε ένας αριθμός βιβλίων σε καλή κατάσταση για επαναχρησιμοποίηση, ενώ αρκετά φθαρμένα βιβλία μεταφέρθηκαν στο σχολείο από μαθητές και γονείς για να δοθούν στην ανακύκλωση.

 

17. ΣΧΟΛΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Προγραμματίστηκε, όπως κάθε χρόνο, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη του διδακτικού έτους στο σχολικό συγκρότημα, απολύμανση όλων των χώρων και μυοκτονία.

Κατά το σχολικό έτος 2010 -11 έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής, όπως κάθε χρόνο, για πρόληψη επιδημιών κ.α. Με την καλή συνεργασία των μαθητών /ριών, του σχολείου και των γονέων δεν υπήρξε σοβαρά προβλήματα υγείας των μαθητών/ριών μας, αφού αποφεύχθηκε η διασπορά υιών.

 

18.  ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα του σχολείου (άσκηση φοιτητών, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, πολιτιστικές και άλλες εξωδιδακτικές δραστηριότητες, συνεργασία με το μητρικό πανεπιστήμιο κ.α.), η απόκτηση κατάλληλου και πλήρως εξοπλισμένου σχολικού κτιρίου, επανδρωμένου με γραμματειακή υποστήριξη θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την αναβάθμιση του σχολείου.   

Η παροχής γραμματειακής υποστήριξης στο σχολείο μας για το σχολικό έτος 2011-12 θα μπορούσε να συμβάλει στην οργάνωση και υλοποίηση περισσοτέρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων και προβολής του σχολείου μας, έτος.

 

19. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

1.Ρυθμίστηκαν θέματα σχετικά με τη θέρμανση.

2.Μετατράπηκε αίθουσα ξένων γλωσσών και μουσικής σε χώρο προβολών ταυτόχρονα, ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες του προαιρετικού μαθήματος κινηματογράφου, αλλά και για κάθε άλλη μαθησιακή χρήση, με την αγορά και τοποθέτηση οθόνης και οπτικοακουστικών μέσων προβολής.

3.Με γραφεία, καθίσματα και φοριαμούς που προμηθευτήκαμε από τον ΟΣΚ αντικαταστάθηκαν οι κατεστραμμένες έδρες στις αίθουσες και εξοπλίστηκε το γραφείο διδασκόντων με καινούρια γραφεία, συρταριέρες με κλειδιά, κατάλληλα καθίσματα, που ευπρέπισαν το χώρο και βελτίωσαν σημαντικά τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών.

4.Τοποθετήθηκαν στο γραφείο διδασκόντων ηλεκτρονικοί υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο, εκτυπωτής και σύγχρονο φωτοτυπικό μηχάνημα, ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν όλα τα μέσα βελτίωσης του έργου τους.

5.Οι φωριαμοί χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις αίθουσες για το κλείδωμα των μαθητικών υπολογιστών και άλλων αντικειμένων των παιδιών για την ασφάλειά τους.  Μάλιστα, για τους μαθητικούς Η/Υ δημιουργήθηκαν θέσεις με τα ονόματα των παιδιών.

6.Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ηγεσία του Νέου Καλλικρατικού Δήμου Νεάπολης – Συκέων και θα πραγματοποιηθεί και με την ηγεσία του Δήμου Παύλου Μελά για την απόκτηση κατάλληλου κτιρίου για το Πειραματικό στη Δ. Θεσσαλονίκη.

 

20. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Α) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Η συνέχιση της διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας ως δεύτερη ξένη γλώσσα στο σχολείο μας είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους: α) του σημαντικού έργου που προσφέρουν οι δύο καθηγήτριες (Γαλλικής και Γερμανικής) με οργανική θέση στο σχολείο μας, β) τη λήψη πτυχίων ξένων γλωσσών πό τους μαθητές /ριές μέσα από το σχολείο, γ) η πολυγλωσσία ως βασικό συστατικού του Νέου Σχολείου, δ) η σημασία των γλωσσών στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ε) ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του σχολείου ως πειραματικού, όπου θα υλοποιούνται όμιλοι και ενισχυτική διδασκαλία και  από τα οποία θα ωφελούνται μαθητές και άλλων σχολείων.

Β) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η διάθεση εκπαιδευτικού για γραμματειακή υποστήριξη είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση στις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας σχετικά με τα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία (διαμόρφωση συνθηκών πρότυπου σχολείου, παιδαγωγική και διοικητική οργάνωση, παροχή συμβουλευτικής σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων που ανέδειξαν το έργο του σχολείου, το οποίο συχνά προβλήθηκε με πολύ θετικά σχόλια από τα έντυπα Μ.Μ.Ε). 

Με την ολοκλήρωση της θητείας μας, ως ανασκόπηση αναφέρουμε την εκπλήρωση μεγάλου μέρους της αρχικής στοχοθεσίας, με εξαίρεση την απόκτηση κατάλληλου κτιρίου για την πλήρη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού του σχολείου προς όφελος των μαθητών /ριών μας.

Όσον αφορά του στόχους που εκπληρώθηκαν αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής:

Α) Ανθρώπινο δυναμικό: διαμόρφωση δημιουργικού δημοκρατικού κλίματος ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, διευθύντρια, τοπική αυτοδιοίκηση), με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την προώθηση της ομαδικής δουλειάς, της συνεργασίας και της αλληλοσυμπλήρωσης, για την πλήρη αξιοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του σχολείου. Τη διαμόρφωση εσωτερικού κανονισμού, φιλικά διατυπωμένου προς τους μαθητές και την αποσαφήνιση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του ανθρωπίνου δυναμικού του σχολείου, στο πλαίσιο της παιδείας ολικής ποιότητας. Τη δημιουργία, από τη διευθύντρια, κλίματος δημιουργικότητας, λήψης ικανοποίησης, ανάπτυξη πρωτοβουλιών, συνθηκών διευκόλυνσης, ενίσχυσης και ενθάρρυνσης δραστηριοτήτων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι με τη σειρά τους λειτούργησαν ανάλογα με τους μαθητές τους. Καλλιέργεια δημοκρατικής συνείδησης υπευθυνότητας ανάμεσα στους μαθητές, κατανόησης και αποδοχής ενός συστήματος δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Ως διεύθυνση καλλιεργήσαμε τη συναδελφικότητα, την αλληλοσυμπλήρωση, την ασφάλεια και του ομαδικού πνεύματος του Σ.Δ. και λειτουργήσαμε ως διευκολυντής, εμψυχωτής και ενθάρρυνσης και ενίσχυσης των εκπαιδευτικών για τη δημιουργία ενός σχολείου ευχάριστου, που επικεντρώνεται στην ολόπλευρη ανάπτυξη του μαθητή και την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού κάθε παιδιού. Αλλά και τη δημιουργία ανθρωπίνων σχέσεων αλληλεπίδρασης και συναδερφικότητας και με αυτό το πνεύμα ενισχύαμε, συμβουλεύαμε, εξομαλύναμε διαφορές και επιλύαμε προβλήματα.

Β) Υλικοτεχνικές υποδομές: Αξιοποιήθηκαν όλες οι δυνατότητες του παρεχόμενου χώρου, ο οποίος αξιοποιήθηκε πολλαπλά. Βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών με τη μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση τους όπως: Αντικατάσταση φθαρμένων γραφείων με καινούρια, με συρταριέρες που κλειδώνουν και διασφαλίζουν τον προσωπικό χώρο των εκπαιδευτικών, καθίσματα άνετα και κατάλληλα για εργασία γραφείου.  Τοποθέτηση τεσσάρων Η/Υ στο γραφείο των καθηγητών με σύνδεση στο διαδίκτυο, δύο εκτυπωτές, φωτοτυπικά, φωριαμοί και κατάλληλη διαρρύθμιση του χώρου των γραφείων, ώστε να χωρούν κατά το δυνατόν περισσότερα. Δημιουργία τουαλέτας καθηγητών, αφαίρεση σκιάστρων αμιάντου και αντικατάσταση τους με μη επιβλαβές υλικό, εξοπλισμός αίθουσας προβολών, προμήθεια διαδραστικων συστημάτων κ.α.

 

21 . ΣΤΟΧΟΙ

Πραγματοποιήθηκε απολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Διδασκόντων για το τρέχον σχολικό έτος και έγινε η προεργασία για να συζητηθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θέματα οργάνωσης, στοχοθεσίας και προγραμματισμού, καθώς και δρομολόγησης του φακέλου υποψηφιότητας του σχολείου ως Πρότυπου Πειραματικού.  Σε αυτά, εφόσον δεν καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή τους πριν τη λήξη του σχολικού έτους, θα περιλαμβάνεται η ένταξη του σχολείου στην UNESKO, καθώς έχει γίνει σχετική προσυνεννόηση και η αδελφοποίησή του με το Παγκύπριο Γυμνάσιο της Κύπρου, μετά από προφορική προσυνεννόηση.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί επικαιροποίηση του εσωτερικού κανονισμού που θα ρυθμίζει τη συμπεριφορά των μελών της δικής μας σχολικής κοινότητας και με τη συνεργασία των νέων οργάνων διοίκησης των πειραματικών (ΔΕΠΠΣ, ΕΠΕΣ), προτάσεις βελτίωσης της λειτουργικότητας του σχολείου, προγραμματισμός δραστηριοτήτων που θα αναβαθμίσουν το σχολείο, πρόληψη προβλημάτων για ένα ομαλό και παραγωγικό νέο σχολικό έτος.

Θεσσαλονίκη 30-6-2011

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Δρ Ελένη Μούζουρα

Φιλόλογος - Ψυχολόγος

Διαβάστηκε 1465 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 21:43
Goethe Institut ThessalonikiWir lerner Deutsch mit unseren PartnernPASCH

We are an
Erasmus+
school

Our School - My FutureBildungssysteme in EuropaErasmus+Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Δήμος Νεάπολης-Συκεών