This website works best with JavaScript enabled

Ο ιστότοπος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 17:15

Ανοιχτό ψήφισμα για τη 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ολυμπιακά ιδεώδη: Ολυμπιακά και παραολυμπιακά αθλήματα
5 Οκτωβρίου 2015

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης». Αυτό είναι το 1ο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπογράφηκε από τα έθνη το 1948 στον απόηχο δύο τρομερών παγκόσμιων πολέμων. Η αξία της ελευθερίας, της ειρήνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αδελφοσύνης αποτελούν βασικά αξιακά συστατικά των Ολυμπιακών Ιδεωδών. Όπως επίσης οι ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις, το «ευ αγωνίζεσθαι», η Ολυμπιακή Εκεχειρία, η ευγενής άμιλλα.

Ιδανικά που τόσο παραστατικά αποτύπωσε ο Κωστής Παλαμάς στον Ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων, που μελοποιήθηκε από τον Σπυρίδωνα Σαμάρα, καθιερώθηκε από την Ολυμπιάδα του Τόκιο, το 1952, ως ο επίσημος ύμνος των Αγώνων και ακούγεται στην ελληνική γλώσσα σε κάθε Ολυμπιάδα:

 

Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατον, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψ’ εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.

Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή,
και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός,
και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου,
Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός.

Επειδή είναι χρέος όλων μας, εκπαιδευτικών, μαθητών /ριών, γονέων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικού συνόλου η προάσπιση των Ολυμπιακών Ιδεωδών και αξιών, με αυτό το ψήφισμα σας καλούμε  να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας, της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας, την προάσπιση της υγείας και της ζωής μέσα από τη μόρφωση και τον αθλητισμό, μέσα από το αρχαίο ελληνικό μέτρο και την αρμονία, όπως διατυπώθηκε στο αρχαίο ρητό: «νούς υγιής εν σώματι υγιεί».

Ευτυχώς είμαστε διαφορετικοί! Αλλά όλοι πρέπει να έχουμε ίδια δικαιώματα σε όλους τους τομείς! Αυτός είναι ο πυρήνας της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Ίδια δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη ζωή!

Ζητούμε τη συμπαράσταση όλων για να στηρίξουμε το δικαίωμα στην προσβασιμότητα στα σχολεία, στους χώρους άθλησης, στα πεζοδρόμια, στη ζωή  για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Στο δικαίωμα όλων στη ζωή ανεξάρτητα φύλου, φυλής, χρώματος, θρησκείας, εθνότητας, υγείας, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, ηλικίας. Πιστεύουμε στον Άνθρωπο! Γι αυτό συζητούμε με τον  παραολυμπιονίκη Ανδρέα Κατσαρό, συμμετέχουμε, αθλούμαστε και τρέχουμε με σύνθημα: «Ευ Αθλούμαι, Ευ-Ζω».

Εκ μέρους της σχολικής μας κοινότητας

Η διευθύντρια

Δρ. Ελένη Μούζουρα

Διαβάστηκε 752 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 17:21
Goethe Institut ThessalonikiWir lerner Deutsch mit unseren PartnernPASCH
eTwinning School 2020-2021

We are an
Erasmus+
school

Our School - My FutureBildungssysteme in EuropaErasmus+Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Δήμος Νεάπολης-Συκεών