This website works best with JavaScript enabled

Ο ιστότοπος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 11:48

4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ, ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

Η ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Tο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο χώρο του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (αναμένεται η αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων). Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας και το Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης Σχολικοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και προτάσεις των συμμετεχόντων, το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής θα πραγματοποιηθεί φέτος σε μία ημέρα αντί για δύο, καθώς την ίδια ημέρα παράλληλα θα λάβει χώρα το εκθεσιακό και το αγωνιστικό μέρος, το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη, π. Πολυκλαδικό).

Όπως και πέρυσι, το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής έχει και Ευρωπαϊκή διάσταση, μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+"Our School, My Future - ESL project" για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, το οποίο υλοποιήθηκε από το Πειραματικό Γυμνάσιο ΠΑΜΑΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδρύθηκε ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Ρομποτικής τον Νοέμβριο του 2015, στον οποίο ήδη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τουρκία. Έτσι, οι ομάδες ρομποτικής αυτών των χωρών προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν, όπως και πέρυσι ηλεκτρονικά.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής κάθε χρόνο αυξάνονται θεαματικά, τόσο σε αριθμό όσο και σε γεωγραφική έκταση. Στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής συμμετέχουν 67 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. από περιοχές όπως Διδυμότειχο, Βόλο, Λάρισα, Φαλάνη, Σέρρες, Λαμία, Καρπενήσι, Σιδηρόκαστρο, Τύρναβο, Ελασσόνα, Σιδηρόκαστρο, Σέρρες, Έδεσσα, Γρεβενά, Κιλκίς, Αλεξάνδρεια, Γιαννιτσά, Άγιο Αθανάσιο, Πειραιά, Επανομή, Καλαμαριά, Ευκαρπία, Εύοσμο, Μενεμένη,  Σταυρούπολη, Ωραιόκαστρο, Νεάπολη. Επίσης, από Κύπρο και Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συναγωνιστούν και τελικά να δημιουργήσουν και να προβάλουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητα τους στον τομέα της ρομποτικής, μέσα σε ένα κλίμα άμιλλας και χαράς, χωρίς διακρίσεις.

Στο εκθεσιακό μέρος έχουν υποβληθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες όπως: έξυπνος κάδος απορριμμάτων, ρομποτικές κατασκευές φροντίδας για τα αγαπημένα μας κατοικίδια, ρομποτικό σύστημα για βελτιστοποίηση των μεθόδων καλλιέργειας και εκσυγχρονισμού της γεωργίας, ελεγχόμενο ρομποτικό χέρι, ρομποτικό όχημα που κινείται μέσω κινητού τηλεφώνου και μεταφέρει αντικείμενα, ρομποτικό θέατρο με φιγούρες που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, έξυπνο σιδηροδρομικό δίκτυο για την ασφάλεια των ταξιδιωτών, έξυπνο αυτοκινητοδρόμιο, ρομποτική μπασκέτα για παιχνίδι και για προπόνηση, ακολουθώντας το σκοτεινό μονοπάτι, τηλεκατευθυνόμενο drone με κάμερα, αναπαραγωγή γραμμικών σχεδίων μέσω σχεδιογράφου, ρομποτικό όχημα που ενσωματώνει αντικείμενα, ηλεκτρομηχανικό αυτοματοποιημένο ελικόπτερο drone, οικολογική φροντίδα των φυτών, έξυπνο φανάρι, εργοστάσιο σοκολάτας: οι Μικροί Ρομποτιστές θέλουν να βοηθήσουν τα ξωτικά του Αι Βασίλη στο δύσκολο έργο τους και αυτόματος πωλητής καραμελών: Αν θέλεις καραμέλα λύσε το γρίφο.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής προάγει την άμιλλα, αξιοποιεί ομαδοσυνεργατικές πρακτικές και έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν, καθώς στηρίζεται στον εθελοντισμό οι δαπάνες της διοργάνωσης (υλικά, ελαφρύ γεύμα για τους συμμετέχοντες κ.α.) καλύπτονται από χορηγίες και τα παιδιά εργάζονται αποκλειστικά μόνα τους, χωρίς προπονητές, έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής όλα τα παιδιά. Συναντώνται και αλληλεπιδρούν παιδιά και εκπαιδευτικοί και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς πέρα από τους διαγωνιζόμενους συμμετέχουν φοιτητές εθελοντές, κυρίως απόφοιτοι του σχολείου μας, ως εμψυχωτές των ομάδων, καθώς και εκπαιδευτικοί από την Α/θμια, τη Β/θμια και την Γ/θμια εκπαίδευση. Στη γιορτή αυτή, φυσικά συμμετέχουν ενεργά και οι γονείς των μαθητών. Έτσι, το Μ.Φ.Ρ. εξελίσσεται σε μια γιορτή της ρομποτικής, όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι!

Άλλη καινοτομία του ΜΦΡ αφορά το γεγονός ότι στοχεύει στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και επινοητικότητας των μαθητών/ριών, καθώς μπορούν όλοι οι μαθητές/ριες να συμμετάσχουν σε αυτό με οποιοδήποτε ρομποτικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό και να αξιοποιήσουν κάθε υλικό, όπως κολλητική ταινία ή άλλα αντικείμενα, για να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα με τον εξοπλισμό που θα διαγωνιστούν τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο εκθεσιακό μέρος. Επίσης, η ομάδα συνεργατικά επιλέγει το επίπεδο δυσκολίας της ρομποτικής αποστολής την οποία θα φέρει σε πέρας. Έτσι, ο διαγωνισμός είναι κατάλληλος όχι μόνο για όλες τις ηλικίες, αλλά και για όλους τους βαθμούς εξοικείωσης. Η προετοιμασίας των μαθητών/ριών για το αγωνιστικό μέρος γίνεται χωρίς τη συμμετοχή των προπονητών της ομάδας, ώστε όλα τα παιδιά έχουν ίσες ευκαιρίες και αξιολογούνται οι δεξιότητες και η επινοητικότητα τους, καθώς το θέμα και η προετοιμασία του γίνεται εξολοκλήρου από τα παιδιά!

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε φέτος τα παιδιά από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κιλκίς και το 1ο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Χορτιάτη, τα οποία διαγωνίζονται στο εκθεσιακό μέρος και αποτελούν έμπρακτη απόδειξη για το «ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ».

Σας περιμένουμε από τις 10:00 π.μ. έως τις 2:30 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη, π. Πολυκλαδικό), για να θαυμάσουμε τις ρομποτικές δημιουργίες των μαθητών/ριών και από τις 2:30 μ.μ. (τελετή έναρξης) έως τις 8:00 μ.μ., για να καμαρώσουμε τα επιτεύγματα των παιδιών στη ρομποτική.

Συνημμένα, μπορείτε να βρείτε δελτίο τύπου, την πρόσκληση, το πρόγραμμα και την αφίσα του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: mfr.peiramak.gr

Διαβάστηκε 800 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 12:05
Goethe Institut ThessalonikiWir lerner Deutsch mit unseren PartnernPASCH
eTwinning School 2020-2021

We are an
Erasmus+
school

Our School - My FutureBildungssysteme in EuropaErasmus+Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Δήμος Νεάπολης-Συκεών