Ακολουθήστε τις οδηγίες εδώ για να λαμβάνετε άμεσα ενημέρωση όποτε αναρτούμε κάποια νέα δημοσίευση.
Από 11 έως 17 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση στη Σόφια της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ΚΑ2 (2019-1-DE03-KA229-059523_5) με τίτλο “Bildungssysteme in Europa, vomKindergartenbiszumBerufsleben” - «Τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη, από το νηπιαγωγείο έως την επαγγελματική ζωή των νέων», με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών από τις χώρες-εταίρους.
Στόχος της συνάντησης αποτέλεσε η παρουσίαση εργασιών και η ανταλλαγή καλών πρακτικών βάσει της θεματολογίας του προγράμματος· αντικείμενο παρουσίασης ήταν η επαγγελματική εξέλιξη και σταδιοδρομία των νέων μετά τη φοίτηση σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ή σε Επαγγελματικές Σχολές των συνεργαζόμενων χωρών.
Από 14 έως 20 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση στην Αττάλεια της Τουρκίας στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ΚΑ2 (2019-1-DE03-KA229-059523_5) με τίτλο “Bildungssysteme in Europa, vom Kindergarten bis zum Berufsleben” - «Τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη, από το νηπιαγωγείο έως την επαγγελματική ζωή των νέων», με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών από τις χώρες-εταίρους, και συγκεκριμένα από τη Γερμανία (συντονίστρια), την Αυστρία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Από το σχολείο μας συμμετείχαν η καθηγήτρια Γερμανικών, κ. Μαρία Χατζηγιώση, η φιλόλογος, κ. Κωνσταντίνα Γακοπούλου και ο Υποδιευθυντής του σχολείου μας, κ. Νικόλαος Γεωργολιός (χημικός). Επίσης συμμετείχαν οι μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου Κυριακή Μαλασίδη, Μαρίνα Γιακουμόγλου και Μαρίνα Κατέβα, οι οποίες φιλοξενήθηκαν από τούρκικες οικογένειες.
Στόχος της συνάντησης αποτέλεσε η παρουσίαση εργασιών και η ανταλλαγή καλών πρακτικών βάσει της θεματολογίας του προγράμματος· αντικείμενο παρουσίασης ήταν η τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα η φοίτηση σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και σε Επαγγελματικές Σχολές της χώρας μας.
Από 27 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση στη Βιέννη στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ΚΑ2 (2019-1-DE03-KA229-059523_5) με τίτλο “Bildungssysteme in Europa, vom Kindergarten bis zum Berufsleben” - «Τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη, από το νηπιαγωγείο έως την επαγγελματική ζωή των νέων», με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών από τις χώρες – εταίρους, και συγκεκριμένα από τη Γερμανία (συντονίστρια), την Αυστρία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Από το σχολείο μας συμμετείχαν η καθηγήτρια γερμανικών, κ. Μαρία Χατζηγιώση, και η φιλόλογος, κ. Κωνσταντίνα Γακοπούλου.
Στόχος της συνάντησης αποτέλεσε η παρουσίαση εργασιών και η ανταλλαγή καλών πρακτικών βάσει της θεματολογίας του προγράμματος· αντικείμενο παρουσίασης ήταν η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα το Λύκειο και η προετοιμασία των μαθητών/-τριών για το Πανεπιστήμιο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η διδασκαλία της Γαλλικής γλώσσας με την αξιοποίηση της κινηματογραφικής τέχνης με φιλοξενία Στελεχών Εκπαίδευσης από την Ακαδημία Μασσαλίας
Την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021, το σχολείο μας υποδέχτηκε εκπαιδευτικούς της Ακαδημίας Μασσαλίας στο πλαίσιο ERASMUS, PRISME3 προκειμένου να παρακολουθήσουν καινοτόμα διδασκαλία Γαλλικής γλώσσας με την αξιοποίηση της τέχνης του κινηματογράφου στην Γ’ Γυμνασίου. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Ακαδημία της Μασσαλίας (Erasmus+ PRISME3) και μετά από πρόταση της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου Γαλλικής Γλώσσας Κεντρικής Μακεδονίας του 2ου ΠΕΚΕΣ Θεσσαλονίκης, κυρίας Αγγελικής Κοφίδου.
Από τις 2 έως και τις 8 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επταήμερη συνάντηση στην πόλη μας στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 (2019-1-DE03-KA229-059523_5) με τίτλο “Bildungssysteme in Europa, vom Kindergarten bis zum Berufsleben” - «Τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη, από το νηπιαγωγείο έως την επαγγελματική ζωή των νέων», με τη συμμετοχή 12 εκπαιδευτικών από τις χώρες – εταίρους, και συγκεκριμένα από τη Γερμανία (συντονίστρια), την Αυστρία, την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Στόχος της συνάντησης αποτέλεσε η παρουσίαση των εργασιών και η ανταλλαγή καλών πρακτικών βάσει της θεματολογίας του προγράμματος· αντικείμενο παρουσίασης ήταν η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδικά το Γυμνάσιο. Οι εταίροι μας είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς χώρους της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.
Από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου του 2019 ομάδα τεσσάρων εκπαιδευτικών του σχολείου μας παρακολούθησε στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ KA1 με τίτλο «Διδασκαλία Χωρίς Εξαιρέσεις» το επιμορφωτικό σεμινάριο: “Storytelling for Culture and Language Development” που υλοποιήθηκε στη Μάλτα από τον φορέα FutureFocus.
Οι εκπαιδευτικοί Ζήκος Θωμάς, Γακοπούλου Κωνσταντίνα, Κελεπούρη Μαρία και Κουκουρίκου Στυλιανή συμμετείχαν σε επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις με συναδέλφους από χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία) και αντάλλαξαν μαζί τους ιδέες και καλές πρακτικές. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου είχαν επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθούν το σχολείο Newark στη Sliema και να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Μάλτας.
Η ομάδα περιηγήθηκε διάφορα αξιοθέατα του νησιού στην πρωτεύουσα Βαλέτα, στην παλιά πόλη της Μεντίνα και στο νησί Gozo (Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Τέχνης, Μουσείο ‘Όπλων και Πανοπλιών, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Κατακόμβες του Αποστόλου Παύλου). Αξιοποιώντας τις αρχές του Storytelling και χρησιμοποιώντας βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο, η επαφή με έναν άλλο ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ιστορία του, τις παραδόσεις και τις συνήθειές του ενίσχυσε τους δεσμούς των επιμορφούμενων και δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μελλοντική συνεργασία του σχολείου μας με τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα.
Τον Οκτώβριο του 2019 ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου μας παρακολούθησε στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ KA1 με τίτλο Διδασκαλία Χωρίς Εξαιρέσεις το επιμορφωτικό σεμινάριο “Storytelling for Culture and Language Development” που υλοποιήθηκε στη Μάλτα από τον φορέα Future Focus.
Μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης η ομάδα των τεσσάρων εκπαιδευτικών σχεδίασε και υλοποίησε ενδεικτικά διδακτικά παραδείγματα ως τρόπους αξιοποίησης της πρακτικής του Storytelling στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων των Θρησκευτικών, των Αρχαίων Ελληνικών, της Λογοτεχνίας και της Πληροφορικής. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν και εφαρμόστηκαν τα εξής διδακτικά σενάρια, τα οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο στην εκπαιδευτική πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (e-class):
Το σχολείο μας συμμετέχει σε πρόγραμμα ERASMUS+ ΚΑ2 με τίτλο "Bildungssysteme in Europa, vom Kindergarten bis zum Berufsleben" (Τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη, από το νηπιαγωγείο έως την επαγγελματική ζωή των νέων).
Οι εταίροι μας είναι σχολεία από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία την Κροατία και την Τουρκία. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις, η πρώτη στο Gladenbach της Γερμανίας τον Νοέμβριο του 2019 και η δεύτερη στο Varazdin της Κροατίας τον Φεβρουάριο του 2020. Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τις επισκέψεις βρίσκονται στον σύνδεσμο: https://www.canva.com/design/DAEUo0TTMxg/VUUyWZLVI9WpYCMGHc_kjg/view
Το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020, η αποστολή (3 καθηγητές και 5 μαθητές) συγκεντρώθηκε νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο Μακεδονία για να αναχωρήσει μέσω Μονάχου για το Ζάγκρεμπ. Από εκεί μεταβήκαμε με λεωφορείο στο Vidovec, όπου μας υποδέχτηκε αντιπροσωπεία καθηγητών του σχολείου, καθώς και οι οικογένειες που θα φιλοξενούσαν τους μαθητές. Αφού κάθε οικογένεια παρέλαβε τον φιλοξενούμενό της, αναχωρήσαμε, οι μαθητές για το σπίτι τους και οι συνοδοί καθηγητές για το ξενοδοχείο.
Την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, οι μαθητές την πέρασαν με την οικογένεια που τους φιλοξένησε, ενώ οι καθηγητές μεταβήκαμε οδικώς το Ζάγκρεμπ. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Σχολικό Μουσείο της Κροατίας (Hrvatski skolski muzej) και τον καθεδρικό ναό του Ζάγκρεμπ, την παλιά πόλη και το φρούριο και να περιηγηθούμε το κέντρο της πόλης.
ERASMUS + : «Εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη»
1η Συνάντηση στο Gladenbach της Γερμανίας
Από τις 3 έως τις 8 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εξαήμερη επίσκεψη στo Gladenbach της Γερμανίας στο πλαίσιο συμμετοχής του σχολείου μας στο πρόγραμμα ERASMUS+ KA2. Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν 4 μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου μας, τις οποίες συνόδεψαν ο κ. Μάγκος Αθανάσιος, μαθηματικός, και η κ. Γακοπούλου Κ., φιλόλογος.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα "Bildungssysteme in Europa" («Εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη») και στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από τη Γερμανία (συντονιστής), την Αυστρία, την Κροατία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με πολιτιστικά στοιχεία των συμμετεχουσών χωρών, ώστε να διευρυνθούν οι ορίζοντες των εμπλεκομένων και να αντιμετωπίσουν την Ευρώπη ως κοινό σπίτι πέρα από τα εθνικά τους σύνορα.
Με στόχο την προώθηση του παραγόμενου εκπαιδευτικού υλικού για το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 “Our School, My Future – ESL Project” που συντονίζει το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έχει ως κύριο θεματικό άξονα την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής στις Ευρωπαϊκές χώρες, η Συντονίστρια του προγράμματος κ. Μαρία Μαχαιρίδου συμμετείχε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στη στρογγυλή τράπεζα «Καινοτόμες δράσεις Φυσικής Αγωγής στην Π/θμια και Δ/θμια Εκπαίδευση» που υλοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 στο Σ.Ε.Φ.Α.Α. (πρώην Τ.Ε.Φ.Α.Α.) Κομοτηνής, στο πλαίσιο του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Παρουσίασε το ασύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς των πέντε χωρών-εταίρων στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “Promotion of healthy lifestyles and development of the students’ social skills through physical education and environmental activities”, το οποίο διήρκησε οκτώ εβδομάδες (Απρίλιο-Μάιο 2016) και υλοποιήθηκε με επιτυχία από το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ακαδημίας Φυσικής Αγωγής (Ε.Α.Φ.Α.). Στο πλαίσιό του, επιμορφώθηκαν 63 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, από έξι εισηγητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους και μέλη της Ε.Α.Φ.Α.
Από τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 έως και το Σάββατο 16 Μαΐου 2016, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πέμπτη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 “Our School, My Future – ESL Project” που συντονίζει το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Με μια υπέροχη τελετή υποδοχής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Δήμο Νεάπολης Συκεών, της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας, οι μαθητές/τριες του Πειραματικού Γυμνασίου του ΠΑΜΑΚ παρουσίασαν ποικίλες πολιτιστικές δράσεις στα ελληνικά και αγγλικά, όπως θεατρική παράσταση, χορευτικά, πολυμεσικές δημιουργίες και με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Καλλιθέας, υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς από τις τέσσερις χώρες που επισκέφθηκαν το σχολείο μας. Η τελετή υποδοχής περιείχε στοιχεία από τον πολιτισμό και των πέντε χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και προβολή των ολυμπιακών ιδεωδών, με στόχο την οικοδόμηση του πολιτισμού της ειρήνης και την επίσημη έναρξη των εργασιών της συνάντησης στη Θεσσαλονίκη.
ΜΑΘΗΤΕΣ /ΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ /ΡΙΕΣ
Τελετή υποδοχής των εταίρων του Προγράμματος Erasmus+ Our School, My Future – ESL project»
Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 “Our School, My Future – ESL Project”, το οποίο συντονίζει το σχολείο μας και υλοποιούμε σε συνεργασία με τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 και ώρα 10 π.μ. θα υποδεχτούμε στο κλειστό θέατρο Νεάπολης, μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Ισπανία, την Τουρκία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.
Την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα διάχυσης του παραγόμενου εκπαιδευτικού υλικού του Εκπαιδευτικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ «Our School, My Future – ESL project».
Την Ημερίδα, η οποία παρουσιάστηκε στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, χαιρέτησε εκ μέρους του Δήμου Νεάπολης – Συκέων ο κύριος Μιχάλης Βουλγαρίδης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εντεταλμένος Παιδείας του Δήμου Νεαπόλεως Συκέων, ο οποίος καλωσορίζοντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από το αδελφοποιημένο σχολείο της Ιταλίας που συμμετείχαν στην ημερίδα, αναφέρθηκε σε καινοτόμες δράσεις του Δήμου για την παιδεία, όπως η παροχή δωρεάν θεατρικής παιδείας στους μαθητές /ριες των σχολείων του Δήμου Νεάπολης – Συκέων.