Ημερίδα διάχυσης εκπαιδευτικού υλικού Erasmus+

Ημερίδα διάχυσης εκπαιδευτικού υλικού Erasmus+

Την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα διάχυσης του παραγόμενου εκπαιδευτικού υλικού του Εκπαιδευτικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ «Our School, My Future – ESL project».

Την Ημερίδα, η οποία παρουσιάστηκε στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά,  χαιρέτησε εκ μέρους του Δήμου Νεάπολης – Συκέων ο κύριος Μιχάλης Βουλγαρίδης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εντεταλμένος Παιδείας του Δήμου Νεαπόλεως Συκέων, ο οποίος καλωσορίζοντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από το αδελφοποιημένο σχολείο της Ιταλίας που συμμετείχαν στην ημερίδα, αναφέρθηκε σε καινοτόμες δράσεις του Δήμου για την παιδεία, όπως η παροχή δωρεάν θεατρικής παιδείας στους μαθητές /ριες των σχολείων του Δήμου Νεάπολης – Συκέων.

 

Ακολούθησε εμπεριστατωμένη εισήγηση  για το φαινόμενο της σχολικής διαρροής τόσο στις Ευρωπαϊκές χώρες, όσο και στην Ελλάδα, από τον Καθηγητή Ψυχοπαιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κύριο Δημήτριο Γουδήρα. Επίσης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κύριος Θωμάς Κουρτέσης που εκπροσώπησε την Ελληνική Ακαδημία Φυσικής Αγωγής, η οποία αποτελεί ένα από τους συνεργαζόμενους φορείς του Προγράμματος, παρουσίασε μια σύγχρονη και ενδιαφέρουσα οπτική στην εισήγησή του για τη σχολική διαρροή, τα αίτια και τρόπους πρόληψης και διαχείρισης της σχολικής διαρροής, από την οπτική της Φυσικής Αγωγής.

Ακολούθησαν αναλυτικές παρουσιάσεις του εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος, με στόχο την αξιοποίησή του από εκπαιδευτικούς που καλούνται να διαχειρισθούν το θέμα της σχολικής διαρροής, καθώς και των καλών πρακτικών και των καινοτόμων δράσεων που έχει αναπτύξει το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ώστε να διαμορφωθεί σε σχολείο μα μηδενική σχολική διαρροή, δηλαδή το ελκυστικό σχολείο που αγαπούν οι μαθητές /ριες. Τις παρουσιάσεις έκαναν η Διευθύντρια του σχολείου κυρία Ελένη Μούζουρα (Νόμιμη εκπρόσωπος του προγράμματος), η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κυρία Μαρία Μαχαιρίδου (Συντονίστρια του προγράμματος), ο καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας κύριος Μαυρογεωργιάδης Ευθύμιος και ο Υποδιευθυντής του σχολείου κύριος Νικόλαος Γεωργολιός (μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας Συντονισμού του προγράμματος).

Την ημερίδα παρακολούθησαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και Διευθυντές/ριες όμορων σχολικών μονάδων, φοιτητές, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στα σχολεία. Επίσης, την παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του αδελφοποιημένου σχολείου από το Gubio της Ιταλίας, στο πλαίσιο της ανταλλαγής και φιλοξενίας μαθητών και εκπαιδευτικών. Συνημμένα μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από την ημερίδα, λεπτομέρειες σχετικά με τις παρουσιάσεις των εισηγητών καθώς και μέρος του εκπαιδευτικού υλικού που παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας.