This website works best with JavaScript enabled

Ο ιστότοπος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Νέα

Νέα (113)

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας επιμόρφωση με θέμα «Κινηματογράφος και εκπαίδευση» από τους κ.κ. Ειρήνη Δελιδάκη και Δ. Παπαδόπουλο. Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδας επιμορφώθηκαν σε θέματα που αφορούν τη σχέση της τέχνης του κινηματογράφου με την εκπαίδευση. Στο πρώτο μέρος της επιμόρφωσης έγινε παρουσίαση των τρόπων αξιοποίησης του κινηματογράφου στην εκπαιδευτική διαδικασία από τον κ. Παπαδόπουλο, ενώ ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο με θέμα την εφαρμογή διδακτικών τεχνικών που συνδέουν την τέχνη του Κινηματογράφου με την Εκπαίδευση μέσω της μεθοδολογίας της Αισθητικής Εμπειρίας.

Ευχαριστούμε τους κ.κ. Δελιδάκη και Παπαδόπουλο για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση στις πρώτες.

Η Διευθύντρια

Δρ Ελένη Μούζουρα
Φιλόλογος – Ψυχολόγος

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας επιμόρφωση στις πρώτες βοήθειες στο πλαίσιο ενδοσχολικής επιμόρφωσης από τον εκπαιδευτή διασώστη κ. Πέτρο Μενεξέ. Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδας επιμορφώθηκαν στη χρήση απινιδωτή και στη μέθοδο ΚΑΡΠΑ. Η επιμόρφωση στην ΚΑΡΠΑ κρίθηκε απαραίτητη για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών εντός σχολικής μονάδας, ενώ η επιμόρφωση στη χρήση απινιδωτή έγινε με αφορμή την ύπαρξη συσκευής απινιδωτή στον χώρο του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε τον κ. Μενεξέ για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση στις πρώτες βοήθειες.

Η Διευθύντρια

Δρ Ελένη Μούζουρα
Φιλόλογος – Ψυχολόγος

Το σχολείο μας συμμετέχει από το 2006 στην έκδοση του διεθνούς μαθητικού περιοδικού EPM (European Pupils Magazine) σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία.

Οι εκδοτικές ομάδες πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις που αφορούν στην έκδοση του περιοδικού. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Μαΐου διαδικτυακή συνάντηση των εκδοτικών ομάδων των συνεργαζόμενων σχολείων. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από την μαθήτρια Μούκου Θάλεια της Γ΄ τάξης και τον υπεύθυνο καθηγητή για το περιοδικό Νικόλαο Γεωργολιό. Η μαθήτρια έκανε μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση του σχολείου και περιέγραψε τις δραστηριότητες του ομίλου που ασχολείται με την έκδοση του περιοδικού.

Στην συνάντηση συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία από την Ιταλία, Ρουμανία και Ισπανία. Συζητήθηκε η πορεία του περιοδικού, αλλά και οι προοπτικές βελτίωσής του.

Το σχολείο μας με τον όμιλο ραδιοφώνου 2021-22 συμμετείχε με διάφορα ραδιοφωνικά μηνύματα και εκπομπές στο μαθητικό ραδιόφωνο European School Radio (europeanschoolradio.eu). Ειδικά όμως για φέτος, συμμετείχε και στον διαγωνισμό Ραδιοφωνικού μηνύματος και Τραγουδιού με θέμα «Ταξιδεύοντας». Στον Όμιλο συμμετέχουν 5 μαθητές-τριες από την Α τάξη, μία μαθήτρια από τη Β τάξη και δέκα μαθητές-τριες από τη Γ τάξη με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γιαγκούλη Ν.

Ακούστε:

Μπορείτε να βρείτε  όλες τις συμμετοχές του σχολείου στο http://europeanschoolradio.eu

Το σχολείο μας συμμετείχε στο 14ο Υβριδικό Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο με Κόμικς». Οι μαθητές-τριες της Α’ τάξης σε συντονισμό του καθηγητή Πληροφορικής κ. Γιαγκούλη και της διευθύντριας κ. Μούζουρα δημιούργησαν κόμικς για να παρουσιάσουν την άποψή τους για το θέμα.

Για τις ανάγκες παρουσίασης στο συνέδριο δημιουργήθηκε βίντεο που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω υπερσύνδεσμο.

ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ: https://peiramak-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/yagoulis_peiramak_gr/ETrRwX_uI0dNucZywSLQOm0B8O3cG8WjOFLTKvh6ImukiA?e=81Bpds

Επίσης, δείτε απόσπασμα της παρουσίασης των μαθητών στο Συνέδριο στο παρακάτω βίντεο: https://peiramak-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/yagoulis_peiramak_gr/EZK7DxxCcb5Mp5fPrTCTS_gBm8G31VdnFyGs5BGcUTIK9g?e=hZ8qHu

Την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, κατά την διάρκεια της 6ης και 7ης διδακτικής ώρας, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, όπως κάθε χρόνο, αφιέρωμα στον κυπριακό Ελληνισμό, με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την ένωση με την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, την 1η Απριλίου 1955.

Το αφιέρωμα φέτος ανάδειξε το ρόλο των γυναικών στον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., καθώς πρόκειται για εξίσου σημαντική προσφορά με εκείνη των ανδρών, που λείπει μέχρι σήμερα από τα επετειακά αφιερώματα. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παροχής ευκαιριών διεύρυνσης και καλλιέργειας της κριτικής σκέψης των μαθητών/ριών μέσα από την προσέγγιση της νεότερης ελληνικής ιστορίας με ημιτυπική μεθοδολογία, καθώς και την ευαισθητοποποίηση της σχολικής μας κοινότητας σε θέματα που αφορούν τον κυπριακό ελληνισμό.

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2022 (3η και 4η διδακτικές ώρες), πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας διαδικτυακά ομιλία σχετικά με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας. Η παρουσίαση έγινε από την Προϊστάμενη του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κυρία Ασημένια Αδαμίδου, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (αρ. πρωτ. Φ11/161753/Δ2/10-12-2021) και απευθυνόταν στους μαθητές/ριες της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

Την Πέμπτη 24.02.2022 στις 11:00, μετά από πρόσκληση της διευθύντριας κ. Ελένης Μούζουρα η οποία ανάλαβε τον συντονισμό της δράσης, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή δράση με θέμα τον πρόληψη της βίας στον αθλητισμό. Προσκεκλημένος στην δράση ήταν ο κύριος Άγγελος Χαριστέας, αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και διακεκριμένος ποδοσφαιριστής, με διεθνή αθλητική πορεία και καταξίωση.

Ο κύριος Χαριστέας παρουσίασε διαδικτυακά (για λόγους πρόληψης διασποράς COVID-19) στους μαθητές/ριες του σχολείου μας, παραδείγματα από την μακρά και εξαιρετικά πετυχημένη αθλητική διαδρομή του στα γήπεδα της Ελλάδας και από το εξωτερικό, με στόχο την βιωματική παροχή παραδειγμάτων πρόληψης βίας μέσα και έξω από τα  γήπεδα.

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ιδιαίτερα οι τάξεις Β΄ και Γ΄ ανταποκρίθηκαν στην «Πρόσκληση για αποστολή καλών πρακτικών με θέμα την σχολική βία» της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την 6η Μαρτίου-Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Οι μαθητές ανάρτησαν τα μηνύματά τους σε Διαδικτυακή Πλατφόρμα (padlet) που αφιερώθηκε για αυτό το σκοπό. Η μαθήτρια Τσαρχοπούλου Αναστασία της Γ΄ τάξης αφιέρωσε μαζί με το μήνυμά της κι ένα δικό της σχέδιο για αυτό το σκοπό. Το υλικό θα παρουσιαστεί σε διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο της δράσης «Live Without Bullying» την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου. Συντονιστής της προσπάθειας ο καθηγητής του σχολείου μας, κ.Γιαγκούλης Ν, Πληροφορικός.

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 υλοποιήθηκε ζωντανή εκπομπή του Ομίλου Ραδιοφώνου του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο πλαίσιο του 7ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής. Η εκπομπή μεταδόθηκε μέσω του μαθητικού ραδιοφώνου European School Radio που ήταν και χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ. Οι μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου, μαζί με τον συντονιστή εκπαιδευτικό του σχολείου κ. Γιαγκούλη Νικόλαο και ιδρυτικό μέλος του European School Radio, οργάνωσαν τα κείμενα, επέλεξαν τη μουσική, έκαναν ζωντανές συνεντεύξεις με τα περισσότερα σχολεία και τις ομάδες των μαθητών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και επικοινώνησαν ζωντανά μέσω διαδικτύου. Η εκπομπή μεταδόθηκε από το σχολείο και διήρκησε μιάμιση ώρα. Όπως τόνισαν οι μαθητές και μαθήτριες του ομίλου, ήταν μια πρωτόγνωρη και εξαιρετική εμπειρία καθώς η εφαρμογή στην πράξη των όσων διδάσκονται στον  Όμιλο αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση και τελικά μια συγκλονιστική εμπειρία για τους συμμετέχοντες. Επικράτησε ενθουσιασμός αλλά και  δημιουργική αγωνία, λύνοντας τεχνικά και άλλα ζητήματα που προέκυψαν. Η καλή προετοιμασία βοήθησε και η τελική ικανοποίηση άνοιξε την όρεξη στους μαθητές/τριες για περισσότερες εκπομπές στο μέλλον.

Goethe Institut ThessalonikiWir lerner Deutsch mit unseren PartnernPASCH
eTwinning School 2020-2021

We are an
Erasmus+
school

Our School - My FutureBildungssysteme in EuropaErasmus+Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Δήμος Νεάπολης-Συκεών