Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας επιμόρφωση στις πρώτες βοήθειες από τους εθελοντές-διασώστες Μενεξέ Πέτρο και Παπαδοπούλου Ελένη της ΕΔΟΜΑΚ Νεάπολης-Συκεών. Μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό γνώρισαν από πρώτο χέρι, συμμετέχοντας σε βιωματικά εργαστήρια, το σωστό τρόπο παροχής βοήθειας σε άτομο που τη χρειάζεται.

Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δράση για την ημέρα Ψυχικής Υγείας. Οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους σε ζωγραφιές οι οποίες εκτίθενται σε χώρο του σχολείου. Την ευθύνη για την οργάνωση της δράσης είχαν οι καθηγήτριες Θεοδωρίδου Ελπίδα και Ξανθοπούλου Δέσποινα σε συνεργασία με τον καθηγητή των εικαστικών Παπαδόπουλο Λάζαρο. Τα αποτελέσματα της έρευνας και φωτογραφίες  από τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου.

83η επέτειος του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 εορτάσθηκε στο σχολείο την παραμονή με την καθιερωμένη «Γιορτή της Σημαίας» που περιελάμβανε τη παράδοση της Σημαίας του σχολείου, την απονομή των βραβείων και αριστείων στους μαθητές και μία εξαιρετική γιορτή αφιερωμένη στην εθνική επέτειο.

Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου το σχολείο συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Δήμου Νεάπολης-Συκεών με την κατάθεση στεφάνου από μαθητή του σχολείου μας και με την παρέλαση της Σημαιοφόρου και των παραστατών.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΑΠΘ

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, η Γ΄ Τάξη του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας επισκέφτηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ξεναγήθηκε στο Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής, όπου παρακολούθησε πειράματα επίδειξης για τον υπολογισμό της μάζας του ηλεκτρονίου καθώς και για την ανίχνευση ραδιενεργού ακτινοβολίας σε ανιχνευτή Geiger-Müller. Στη συνέχεια επισκέφθηκε στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας στην ταράτσα του κτηρίου της Φυσικομαθηματικής σχολής, όπου ενημερώθηκε για τον τρόπο μέτρησης των σωματιδίων της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης καθώς και για την οικολογική ανάγκη της προφύλαξής της βάσει θεσμοθετημένων επιτρεπτών ορίων. Κατά τη διάρκεια σύντομου διαλείμματος, οι μαθητές της Γ’ Τάξης γευμάτισαν και έπαιξαν με τον Περιοδικό Πίνακα που υπάρχει χρωματισμένος στις πλάκες της πλατείας Χημείου. Τέλος,  ξεναγήθηκαν στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ από τον χημικό του σχολείου μας κ. Γεωργολιό. Την επίσκεψη συντόνισε ο καθηγητή φυσικής Μιχάλης Μπλέκας, σε συνεργασία με τον υποδιευθυντή κ. Νικόλαο Γεωργολιό. Συνόδευσαν, επίσης, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κ. κ. Ευανθία Ζαρκογιάννη και Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γερμανικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη, 4/10/2023, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στους χώρους του Γερμανικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Goethe-Institut Thessaloniki) με τους μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας, προκειμένω να συμμετάσχουν σε διαθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα την «Βιώσιμη Διατροφή» στο πλαίσιο του μαθήματος των ξενόγλωσσων μαθημάτων και του προγράμματος «Σχολεία PASCH, μαζί φτιάχνουμε το μέλλον».