Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γερμανικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γερμανικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη, 4/10/2023, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στους χώρους του Γερμανικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Goethe-Institut Thessaloniki) με τους μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας, προκειμένω να συμμετάσχουν σε διαθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα την «Βιώσιμη Διατροφή» στο πλαίσιο του μαθήματος των ξενόγλωσσων μαθημάτων και του προγράμματος «Σχολεία PASCH, μαζί φτιάχνουμε το μέλλον».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας συμμετείχαν στις εξής δραστηριότητες:

  1. Εργαστήρι Βιώσιμης Γαστρονομίας. Στο εργαστήρι αυτό, ο σεφ παραδοσιακής γαστρονομίας Γιάννης Κατσαντώνης, αφηγήθηκε διατροφικές ιστορίες της Μεσογείου δημιουργώντας μαζί με τους συμμετέχοντες βιώσιμα σνακ. Οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις γαστρονομικές τους εμπειρίες και να πειραματιστούν δοκιμάζοντας νέες συνθέσεις γνώριμων γεύσεων βασισμένες στην εποχικότητα, την εντοπιότητα, τη διατροφική αξία, την αισθητική και τις παραδοσιακές χρήσεις μεσογειακών προϊόντων καθημερινής διατροφής.
  2. Προβολή ταινίας: «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες». Με χιούμορ και πρωτοτυπία, οι λιγοστοί κάτοικοι ενός Θεσσαλικού χωριού αναμετριούνται με την παγκόσμια αγορά, με όπλο μια ντομάτα. Βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης, 2019. Με αφορμή την ταινία μιλήσαμε για τη βιωσιμότητα στη γαστρονομία.
  3. Ξενάγηση στον αύλειο χώρο του Ινστιτούτου.
    • Γνωριμία με το έργο «Το όνειρο του Γκαίτε», που απαρτίζεται από τρεις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στους αύλειους χώρους του Ινστιτούτου Γκαίτε που περιλαμβάνουν: α) Την αυλή του Ινστιτούτου (POINTS OF VIEW), β) Το έργο Homeland, γ) Το πρότυπο της Αρκαδίας στο καφέ του Ινστιτούτου Γκαίτε.
    • «Το τοίχος του Βερολίνου»: Σε σημείο της αυλής του Goethe-Institut Thessaloniki υπάρχει τοποθετημένο ένα γνήσιο κομμάτι του τοίχους του Βερολίνου, δίνοντας μας την ευκαιρία για μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία και τη σημασία του.
  4. Επίσκεψη και ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδεψαν οι τρεις καθηγητές ξένων γλωσσών του σχολείου μας: Μαυρογεωργιάδης Ευθύμιος, αγγλικών, Παπαγιάννη Ευρυδίκη, γαλλικών και Χατζηγιώση Μαρία, γερμανικών.