This website works best with JavaScript enabled

Ο ιστότοπος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο Facebook 

Ενημέρωση για δημοσιεύσεις 

Ακολουθήστε τις οδηγίες εδώ για να λαμβάνετε άμεσα ενημέρωση όποτε αναρτούμε κάποια νέα δημοσίευση.

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 08:19

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Παρασκευή 1η Απριλίου, ώρα 11:00΄π.μ., στο κλειστό θέατρο του Δήμου Νεάπολης - Συκέων (Βενιζέλου 125) το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης - Συκέων διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο με αφορμή την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων την 1η Απριλίου 1955 για ελευθερία και ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.
Τίτλος της φετινής εκδήλωσης: Οι αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για την ελευθερία: "κουράγιο μικροκόρη μας, που μας εγίνης μάνα".  

Το σχολείο μας, έχοντας ως βασικό στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας παιδείας στις μαθήτριες και τους μαθητές μας, με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους όπως η βιωματική μάθηση, διοργανώνει κάθε χρόνο αυτή τη δράση, που αποτελεί κατεξοχήν βιωματική προσέγγιση της σύγχρονης ιστορίας και συγκεκριμένα της σύγχρονης ιστορίας του Κυπριακού ελληνισμού, άμεσα συνυφασμένης με την σύγχρονη ιστορία και την πορεία του ελληνισμού έως και σήμερα.

Οι μαθητές/ριες του σχολείου παρουσίασαν τραγούδια, ποιήματα και άλλα έργα τους, αξιοποιώντας την τέχνη στην μαθησιακή διαδικασία και στην προσέγγιση της νεότερης ιστορίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής  Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κύριος Αντώνης Μανδρίτης, ο Εντεταλμένος Παιδείας και Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νεάπολης – Συκέων, κ. Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου κ. Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ζιγκερίδης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γιάννης Δαλάτσης και κ. Ειρήνη – Μαρία Παπαδάκη, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως  πατέρας Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, κ. Κώστας Σταματάρης και γονείς των μαθητών /ριών μας.
Απέστειλε χαιρετισμό ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιαςΕκπ/σης Κ. Μακεδονίας κύριος Παναγιώτης Ανανιάδης.
Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής  Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κύριος Αντώνης Μανδρίτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Γιάννης Δαλάτσης εκ μέρους του Δημάρχου Νεάπολης – Συκέων και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, κύριος Κώστας Σταματάρης.
Η διευθύντρια του σχολείου μας, κυρία Ελένη Μούζουρα, στο καλωσόρισμα για την έναρξη της εκδήλωσης τόνισε μεταξύ άλλων: «Εφέτος, ευτυχής συγκυρία, πραγματοποιούμε αυτό το αφιέρωμα ανήμερα της έναρξης του αγώνα, αφού σαν σήμερα, την 1η Απριλίου του 1955 εκρήξεις σε όλες τις πόλεις της Κύπρου σηματοδοτούσαν και συμβόλιζαν την έναρξη του ένοπλου αγώνα. Φιλήσυχος και ειρηνικός, ο Κυπριακός ελληνισμός. Από την αρχαιότητα επέλεγε τα έργα της ειρήνης και του πολιτισμοί. Ωστόσο, αφού καμία από τις ειρηνικές προσπάθειες δεν κατάφεραν να πείσουν τους Άγγλους κατακτητές να επιτρέψουν, όπως είχαν υποσχεθεί, επιτέλους στον Κυπριακό Ελληνισμό να ενωθεί με την  μητέρα Ελλάδα, όπως έγινε με τόσα άλλα ελληνικά νησιά, δεν έμενε παρά ο ένοπλος αγώνας για τη διεκδίκηση του πιο σημαντικού αγαθού, της Ελευθερίας!
Αυτού του αγαθού, που δεν πρόλαβε να χαρεί η Κύπρος, αφού λίγα χρόνια μετά, το τραγικό καλοκαίρι του 1974, μια καινούρια συμφορά έπληξε το νησί. Η τουρκική εισβολή, που οδήγησε χιλιάδες κύπριους στην προσφυγιά. Πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Χιλιάδες νεκροί, αγνοούμενοι και ένα νησί μοιρασμένο στα δυο σαν την καρδιά μας, που συνεχίζει να περιδιαβαίνει μέσα στα μονοπάτια της μνήμης από την Κερύνεια, μέχρι τον Απόστολο Αντρέα, από τη Μεσαριά, μέχρι την Αμμόχωστο και την πληγωμένη από τα συρματοπλέγματα, μοιρασμένη πρωτεύουσα του νησιού, τη Λευκωσία».
Το ελάχιστο χρέος μας κάνουμε σήμερα με αυτό το αφιέρωμα, αυτό που ο σπουδαίος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος, αποτύπωσε με τον πιο γλαφυρό τρόπο στο ποίημά του «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο»
Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο
κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω.
Εσύ της θάλασσας ρυθμός, ολάνθιστο κλωνάρι,
πώς σου μαδήσαν τ΄άνθια σου διπλοί, τριπλοί βαρβάροι.
Τι θλιβερά που σεργιανάν τριγύρω σου τα ψάρια
κι αντίχριστοι να παίζουνε την τύχη σου στα ζάρια.
Κουράγιο, μικροκόρη μας, που μας εγίνης μάνα
Ύμνος και Θρήνος της ζωής κι ανάστασης καμπάνα.
Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές /ριες και στις καθηγήτριες Ευανθία Ζαρκογιάννη, Μαρία Κελεπούρη και Ζωή Τσιλίκη, για τη θαυμάσια και υψηλού επιπέδου εκδήλωση.

Διαβάστηκε 902 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 08:34
Goethe Institut ThessalonikiWir lerner Deutsch mit unseren PartnernPASCH
eTwinning School 2020-2021

We are an
Erasmus+
school

Our School - My FutureBildungssysteme in EuropaErasmus+Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Δήμος Νεάπολης-Συκεών