This website works best with JavaScript enabled

Ο ιστότοπος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο Facebook 

Ενημέρωση για δημοσιεύσεις 

Ακολουθήστε τις οδηγίες εδώ για να λαμβάνετε άμεσα ενημέρωση όποτε αναρτούμε κάποια νέα δημοσίευση.

Δημοφιλή Άρθρα 

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016 20:48

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ΄ γυμνασίου στο CERN

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ Γυμνασίου του σχολείου μας στο ερευνητικό ινστιτούτο CERN στη Γενεύη από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου του 2016. Στην επίσκεψή συμμετείχαν 46 μαθητές της Γ γυμνασίου η Διευθύντρια Ελένη Μούζουρα και οι εκπαιδευτικοί, Νικόλαος Γεωργολιός, Θωμάς Ζήκος και Στέλλα Κουκουρίκου. Την εβδομάδα πριν την επίσκεψη έγινε στο σχολείο ενημέρωση για το CERN από τον καθηγητή κ. Κ. Μαυρίδη. Ενημέρωση έγινε και από μαθητές της Α Λυκείου, που πέρυσι συμμετείχαν σε αντίστοιχη εκδρομή, για το CERN αλλά και για το Διορθόδοξο Κέντρο στο Chambesy. Η αποστολή έφτασε αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη στο Μιλάνο και από εκεί συνέχισε οδικά μέχρι τη Γενεύη διασχίζοντας τον ορεινό όγκο των Άλπεων. Στη διαδρομή έγινε μία στάση στο υπέροχο χωριό της Γαλλίας Chamonix, το οποίο είναι κέντρο άθλησης και χιονοδρομικό κέντρο.

Η επίσκεψη στο CERN πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου και ξεκίνησε με εισήγηση της κ. Χατζηφωτιάδου, ερευνήτριας στο CERN, για την έρευνα και το επιστημονικό έργο που επιτελείται εκεί. Επιπλέον έγινε ενημέρωση για τις εφαρμογές της έρευνας στην τεχνολογία και στην ιατρική. Ακολούθησε επίσκεψη στο πείραμα CMS σε ομάδες των 12 ατόμων, όπου έγινε παρουσίαση των πειραμάτων που εκτελούνται με τη χρήση προσομοιωμάτων. Στη συνέχεια η αποστολή ξεναγήθηκε στους διάφορους χώρους όπου οι επιστήμονες καταγράφουν τα δεδομένα του πειράματος. Ιδιαίτερη εντύπωση και θαυμασμό προξένησε η επίσκεψη στον υπόγειο χώρο, σε βάθος 90 m, στο επίπεδο που βρίσκονται οι επιταχυντές. Τέλος η περιήγηση στο CERN ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο πείραμα ALICE, μετά από ευγενική πρόσκληση της καθηγήτριας κ. Χατζηφωτιάδου, η οποία ξενάγησε την αποστολή στο χώρο που εκτελείται το πείραμα. Οι μαθητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά τους ερευνητές εν ώρα εργασίας, να υποβάλλουν ερωτήσεις και να επισκεφθούν και την έκθεση των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου πειράματος. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλη την αποστολή.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων έγινε επίσκεψη στο Ορθόδοξο κέντρο του Σαμπεζί, όπου έγινε ενημέρωση για τις δραστηριότητες του κέντρου, αλλά και της μητρόπολης της Ελβετίας. Οι μαθητές επισκέφθηκαν την εκκλησία του Αποστόλου Παύλου, η οποία αποτελεί ένα μοναδικό ορθόδοξο ναό σύγχρονης αρχιτεκτονικής και αγιογράφησης και την έκθεση δραστηριοτήτων της εκκλησίας. Στη συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε το εκκλησιαστικό μουσείο του κέντρου. Μερικές ώρες αργότερα έγινε επίσκεψη στο μουσείο ωρολογοποιίας PATEK PHILIPPE, στο κέντρο της Γενεύης. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο μεσαιωνικό χωριό Yvoire.

Την Κυριακή 2/10 έγινε ημερήσια εκδρομή στη Λοζάνη, επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο και στη συνέχεια στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη Βέρνη, όπου έγινε ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης.

Την Τρίτη η αποστολή επέστρεψε στο Μιλάνο, αφού διέσχισε τις Άλπεις από την περιοχή του Αγ. Βερνάρδου, και επισκέφθηκε το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η αποστολή επέστρεψε την Τετάρτη το μεσημέρι αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστηκε 1400 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016 20:56
Goethe Institut ThessalonikiWir lerner Deutsch mit unseren PartnernPASCH
eTwinning School 2020-2021

We are an
Erasmus+
school

Our School - My FutureBildungssysteme in EuropaErasmus+Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Δήμος Νεάπολης-Συκεών