This website works best with JavaScript enabled

Ο ιστότοπος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 14:09

Επίσκεψη στην Κύπρο Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΥΠΡΟΣ)

Από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε πενθήμερη επίσκεψη στην Κύπρο με στόχο την αδελφοποίηση του σχολείου μας με το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών Λεμεσού. Στην παιδαγωγική ομάδα συμμετείχαν 17 μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου μας (Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης).  Η παιδαγωγική ομάδα των εκπαιδευτικών που εκπροσώπησαν το σχολείο και συνόδευσαν τους μαθητές μας αποτελούνταν από την Διευθύντρια κ. Ελένη Μούζουρα, φιλόλογο-ψυχολόγο, την κ. Μαρία Μαχαιρίδου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, και την κ. Κωνσταντίνα Γακοπούλου, φιλόλογο.

Η έναρξη της τελετής αδελφοποίησης που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών Λεμεσού την 1η Μαρτίου 2018, έγινε με ομιλία της διευθύντριας του σχολείου κυρίας Ιουλίας Σχίζα και ακολούθησε ομιλία της διευθύντριας του Πειραματικού Γυμνασίου ΠΑΜΑΚ κυρίας Ελένης Μούζουρα, της οποίας επεφύλαξαν μια ιδιαίτερα τιμητική και συγκινητική έκπληξη.

Το διοικητικό Συμβούλιο των κοινοτήτων Κάτω και Πάνω Δικώμου Κερύνειας, που αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα της κυρίας Μούζουρα και βρίσκεται σήμερα στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό κατοχής εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την τίμησε με πλακέτα ως «Πρέσβειρα της Κύπρου και του Πολιτισμού στην Μακεδονία». Βαθιά συγκίνηση επικράτησε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών, όταν η κυρία Μούζουρα αναφέρθηκε συγκινημένη στην κατεχόμενη πατρίδα της και όταν πρόσφερε το επίσημο δώρο της αδελφοποίησης, ένα πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο αδελφό Κυπριακό σχολείο.

Η αδελφοποίηση των δύο σχολείων, πραγματοποιήθηκε με ένα ιδιαίτερο και συμβολικό τρόπο, καθώς έγινε με τη μορφή παραδοσιακού κυπριακού γάμου, όπου αναβίωσαν μέσα από θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια του γάμου με βιολιά και λαγούτα, όλα τα κυπριακά ήθη και έθιμα που σχετίζονται με τον γάμο. Συμβολικά παντρεύτηκαν η «Βαρβάρα» και ο «Μακεδόνας», σε μια συμβολική πράξη επικαιροποίησης των πανάρχαιων ελληνικών δεσμών ανάμεσα στη μητροπολιτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τη Μακεδονία και στην Κύπρο.

Σε αυτή την πρωτότυπη και καινοτόμα διαδικασία αδελφοποίησης, οι μαθητές /ριες των δύο σχολείων (Ελλάδας και Κύπρου) είχαν την ευκαιρία της βιωματικής προσέγγισης και άμεσης συμμετοχής στα κυπριακά ήθη και έθιμα που σχετίζονται με τον γάμο. Φόρεσαν και είδαν παραδοσιακές φορεσιές, παρακολούθησαν παραδοσιακές ασχολίες όπως η καλαθοπλεχτική, η υφαντική, το κέντημα, η ετοιμασία παραδοσιακών Κυπριακών εδεσμάτων ( σουτζούκο, ππαλουζέ, ρέσι, φλαούνες, τασσινόπιττες, πουρέκια  και άλλα πολλά), τα οποία και γεύτηκαν με μεγάλη ευχαρίστηση.

Οι διευθύντριες των αδελφοποιημένων σχολείων κ.κ. Ελένη Μούζουρα και Ιουλία Σχίζα συμμετείχαν στο δρώμενο ως μητέρες (του γαμπρού και της νύφης), υπέγραψαν το σύμφωνο αδελφοποίησης ως προικοσύμφωνο, χόρεψαν κυπριακούς χορούς και άνοιξαν το μεγάλο κυκλικό χορό, όπου συμμετείχαν όλοι οι παραβρισκόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές /ριες και από τα δύο σχολεία, γονείς και επίσημοι προσκεκλημένοι.

Σε αυτή την εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι), εκπρόσωποι του στρατού, των σωμάτων ασφάλειας, του συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων και μεγάλος αριθμός γονέων.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο «Η κατεχόμενη γη μου», όπου ομάδες μαθητών /ριών από το κυπριακό σχολείο παρουσίασαν με πολυμεσικό τρόπο τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για κατεχόμενες πόλεις και χωριά της Κύπρου, όπου μάλιστα αφιέρωσαν στην κυρία Μούζουρα την έρευνα που έκαναν για την κατεχόμενη ιδιαίτερη πατρίδα της Κάτω Δίκωμο Κερύνειας.

Έτσι, οι μαθητές /ριες τόσο από την Ελλάδα καθώς και όλοι οι μαθητές/ριες με άμεσο και έντονα συγκινησιακά φορτισμένο τρόπο, μέσα από μαρτυρίες, φωτογραφίες, τραγούδια και δρώμενα, χορό κ.α. ήρθαν σε επαφή με τη νεότερη ιστορία του Κυπριακού ελληνισμού.

Οι μαθητές /ριες του σχολείου μας φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μαθητών  /ριών του κυπριακού σχολείου και έτσι ήρθαν σε άμεση επαφή με τον τρόπο ζωή, την καθημερινότητα των κυπρίων φίλων τους, και την κυπριακή διάλεκτο. Μέσα από η θερμή φιλοξενία και την καθημερινή επαφή αναπτύχθηκαν στενοί δεσμοί φιλίας τόσο ανάμεσα στα παιδιά, όσο και ανάμεσα στις οικογένειές τους, καθώς  η επικοινωνία ανάμεσα στα παιδιά και τις οικογένειες είχε ήδη αρχίσει ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά πριν την άφιξή μας στην Κύπρο.

Τα δυο σχολεία αντάλλαξαν δώρα φιλίας, τηρώντας τα αρχαία ελληνικά έθιμα της φιλοξενίας που έλκουν τις ρίζες τους στην μυκηναϊκή και ομηρική εποχή.

Οι δράσεις μας στην Κύπρο ακολούθησαν την εξής πορεία:

Η αντιπροσωπεία του σχολείου μας, αφού έγινε δεκτή με ιδιαίτερα θερμό καλωσόρισμα από εκπαιδευτικούς, μαθητές /ριες και γονείς των μαθητών του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας Κ. Πολεμιδιών, πραγματοποίησε ένα πρόγραμμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Την πρώτη μέρα η αποστολή έφτασε αεροπορικώς στη Λάρνακα το μεσημέρι. Μετά από μια σύντομη περιήγηση στο Χαλά Σουλτάν Τεκέ, στην Αλυκή και στον Άγιο Λάζαρο μετέβη με λεωφορείο στη Λεμεσό, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από το αδελφό σχολείο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν τα Κυπριόπουλα, στα οποία θα φιλοξενούνταν και τακτοποιήθηκαν στις οικογένειες.

Τη δεύτερη μέρα η αποστολή ξεκίνησε νωρίς το πρωί για το δυτικό τμήμα του νησιού και την Πάφο. Πρώτος σταθμός η Μονή και το Μουσείο του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου. Στην πόλη της Πάφου οι μαθητές επισκέφτηκαν την Κατακόμβη της Αγίας Σολομωνής και τις Στήλες του Αποστόλου Παύλου, ενώ περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Επαύλεων και των Ψηφιδωτών. Στην τουριστική περιοχή της πόλης περπάτησαν κατά μήκος της παραλίας και απόλαυσαν την υπέροχη θέα προς το Μεσαιωνικό Κάστρο, έκαναν βόλτα στην αγορά και επισκέφτηκαν τα εμπορικά καταστήματα. Περνώντας από την Γεροσκήπου έφτασαν στο γραφικό χωρίο Κούκλια, όπου επισκέφθηκαν το Ιερό της Αφροδίτης και το Μουσείο με τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα σχετικά με τη λατρεία της Αφροδίτης στην Κύπρο. Στον δρόμο της επιστροφής έκαναν μια στάση στην περίφημη Πέτρα του Ρωμιού και στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου.

Την τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε εκδρομή με προορισμό τη Λευκωσία. Η αποστολή πραγματοποίησε αρχικά προσκύνημα στο σημαντικότερο μνημείο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων από τους Άγγλους αποικιοκράτες 1955 -59, τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου έτυχε μιας ιδιαίτερα συγκινητικής ξενάγησης από εν ζωή αγωνιστή της ΕΟΚΑ. Έπειτα οι μαθητές /ρες ξεναγήθηκαν από τη κ. Μούζουρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας και το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ιστορικό κέντρο της πόλης, Βουλή, Μνημείο Ελευθερίας, Ενετικά τείχη, Πύλη Αμμοχώστου, Πύλη Πάφου, Παναγία Φανερωμένη, το οδόφραγμα της οδού Λήδρας.  Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν τη μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη και τα συρματοπλέγματα που χωρίζουν την σκλαβωμένη από την ελεύθερη πλευρά της Λευκωσίας, γεγονός που έκανε σε όλους εντύπωση και προκάλεσε έντονη συγκίνηση.  Αφού περιηγήθηκαν στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου, γευμάτισαν και αναχώρησαν για τη Λεμεσό, όπου τους περίμεναν οι οικογένειες που πρόσφεραν φιλοξενία.

Το πρωί της τέταρτης μέρας πραγματοποιήθηκε η γιορτή καλωσορίσματος και η τελετή αδελφοποίησης των δύο σχολείων. Ο Μακεδόνας και η Βαρβάρα παντρεύτηκαν με μια σεμνή τελετή-θεατρικό δρώμενο με θέμα τον κυπριακό γάμο, η οποία πλαισιώθηκε από μουσική, τραγούδι και χορό, ενώ παράλληλα οργανώθηκε έκθεση γαστρονομίας, υφαντικής και λαογραφίας. Το απόγευμα οι μαθητές είχαν ελεύθερο χρόνο με τις οικογένειες, ενώ το βράδυ παρατέθηκε σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής το αποχαιρετιστήριο δείπνο, όπου όλοι γευτήκαν παραδοσιακά πιάτα της κυπριακής κουζίνας.

Την πέμπτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης η αποστολή πήρε μέρος σε Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού στον χώρο του σχολείου και παρακολούθησε Συνέδριο για τις  Κατεχόμενες πόλεις και χωριά της Κύπρου. Μετά τη δύσκολή ώρα του αποχαιρετισμού αναχώρησε με μισθωμένο λεωφορείο για τη Λάρνακα. Ύστερα από μια τελευταία βόλτα στις Φοινικούδες και στο Μεσαιωνικό Κάστρο, με τα μεσαιωνικά του εκθέματα, μετέβη στο αεροδρόμιο της πόλης και το βράδυ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Με αυτόν τον τρόπο τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν την καθημερινή ζωή της Μεγαλονήσου, να έρθουν σε επαφή με τους ντόπιους, να εξοικειωθούν με  τη γλώσσα του τόπου και να αποκτήσουν δεξιότητες που μόνο μέσα από τέτοιες δράσεις μπορεί κανείς να αποκτήσει.  Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο εκπαιδευτικός στόχος της εκδρομής επιτεύχθηκε στον μέγιστο βαθμό, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών ανάμεσα στα δύο σχολεία και οι μαθητές επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες στη Θεσσαλονίκη, και την παρήγορη σκέψη ότι οι φίλοι τους από το κυπριακό σχολείο θα επισκεφθούν το σχολείο μας για να ανταποδοθεί η φιλοξενία και να ενδυναμωθούν οι δεσμοί της αδελφοποίησης στις 22 Μαρτίου 2018.

Συμπερασματικά, η αδελφοποίηση του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας με το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών Λεμεσού, αποτέλεσε μια βιωματική, καινοτόμα και πρωτότυπη διαδικασία επαφής των μαθητών /ιρών με τα ήθη, τα έθιμα, τον ιδιαίτερο πολιτισμό, την τοπική αρχαία και σύγχρονη ιστορία του κυπριακού ελληνισμού. Αναπτύχθηκαν δεσμοί φιλίας ανάμεσα στα παιδιά και τις οικογένειές τους, απόκτησαν δεξιότητες σχετικές με αεροπορικά ταξίδια, υπευθυνότητα, εξωστρέφεια κ.α. Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών ανάμεσα στα δυο σχολεία, τόσο σε διοικητικό όσο και σε εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό επίπεδο.  Δημιοργήθηκαν δεσμοί φιλίας και συναδελφικότητας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς των δυο σχολείων. Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι επιτεύχθηκαν πολύ σημαντικοί στόχοι και πρόκειται για μια πραγματικά καινοτόμα, πρωτότυπη και εξαιρετικά επιτυχημένη πραγματοποίηση αδελφοποίησης.

Η διευθύντρια
Δρ. Ελένη Μούζουρα

Διαβάστηκε 801 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 18:13

Πολυμέσα

Goethe Institut ThessalonikiWir lerner Deutsch mit unseren PartnernPASCH

We are an
Erasmus+
school

Our School - My FutureBildungssysteme in EuropaErasmus+Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Δήμος Νεάπολης-Συκεών