This website works best with JavaScript enabled

Ο ιστότοπος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 17:26

Επίσκεψη κυπριακού σχολείου Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Από  τις 22 Μαρτίου 2018 έως τις 27 Μαρτίου 2018  αντιπροσωπεία από το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών Λεμεσού, με το οποίο το σχολείο μας αδελφοποιήθηκε σε εκδήλωση στη Κύπρο την 1η Μαρτίου 2018, πραγματοποίησε επίσκεψη στο σχολείο μας.

Στην παιδαγωγική ομάδα συμμετείχαν 16 μαθητές από όλες τις τάξεις του αδελφού σχολείου (Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης), η διευθύντρια του σχολείου κυρία Ιουλία Σχίζα και δύο εκπαιδευτικοί, η κυρία Ζησίμου, καθηγήτρια Αγγλικής και ο κύριος Κωνσταντίνου, καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Την αντιπροσωπεία του κυπριακού σχολείου υποδέχτηκε το σχολείο μας και η παιδαγωγική ομάδα του σχολείου μας, που αποτελούνταν από την Διευθύντρια κ. Ελένη Μούζουρα, φιλόλογο-ψυχολόγο, την κ. Μαρία Μαχαιρίδου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, και την κ. Κωνσταντίνα Γακοπούλου, φιλόλογο (οι οποίες επιμελήθηκαν τις δραστηριότητες της φιλοξενίας), και 17 μαθητές /ριες από όλες τις τάξεις, ανάλαβε την ξενάγησή τους.

Με την παρουσία όλων των μαθητών /ριών του σχολείου μας φυτέψαμε δενδρύλλιο Ελαίαγνου στην αυλή του σχολείου μας, σε ανάμνηση της αδελφοποίησης και της επίσκεψης του αδελφοποιημένου Κυριακού σχολείου, με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού του σχολείου μας Γεωπόνου, κυρίου Κώστα Μάππα.

Οι μαθητές/ριες του αδελφού κυπριακού σχολείου φιλοξενήθηκαν σε σπίτια των μαθητών /ριών του σχολείου μας που είχαν φιλοξενηθεί στην Κύπρο και μεταξύ τους ήδη είχε αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση φιλίας.

Την Παρασκευή 23. Μαρτίου 2018, η ομάδα του κυπριακού σχολείου ακολούθησε την εναλλακτική βιωματική δράση που πραγματοποίησε το σχολείο μας στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με τη ευκαιρία του εορτασμού της εθνική επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Το Σάββατο 24 Μαρίου 2018 οι φιλοξενούμενοι από το αδελφό κυπριακό  σχολείο ξεναγήθηκαν από η διευθύντρια του σχολείου μας, κυρία Ελένη Μούζουρα στο Βεργίνα, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το αρχαιολογικό μουσείο και να θαυμάσουν τα σημαντικά ευρήματα που αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ξεναγήθηκαν επίσης στην πόλη της Βέροιας και γεύτηκαν τα παραδοσιακά της εδέσματα.

Την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018, η αντιπροσωπεία του κυπριακού σχολείου με το λάβαρο του σχολείου τους παρέλασε μαζί με το σχολείο μας με την κυπριακή  σημαία να ανεμίζει δίπλα στη γαλανόλευκη και ντυμένοι με παραδοσιακές κυπριακές στολές και τα δύο σχολεία καταχειροκροτήθηκαν από τους απραβρισκόμενους. Μάλιστα τα κυπριόπουλα έφεραν πινακίδες με τα ονόματα των κατεχόμενων πόλεων της Κύπρου και με την ιδιαίτερη πατρίδα της διευθύντριας του σχολείου μας, κυρίας Ελένης Μούζουρα, το Δίκωμο Κερύνειας, γεγονός που σκόρπισε συγκίνηση. Το βράδυ, με πρωτοβουλία των γονέων οι παιδαγωγικές δύο ομάδες μαζί με τους γονείς των παιδιών γευμάτισαν σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης. Ο Δήμαρχος κύριος Σίμος Δανιηλίδης καλωσόρισε θερμά τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς από το κυπριακό σχολείο, όπως και οι δημοτικού σύμβουλοι και οι υπόλοιποι επίσημοι, οι οποίοι καταχειροκρότησαν τα δύο αδελφοποιημένα σχολεία, που παρέλασαν μαζί.

Την Δευτέρα 26 αρτίου οι δύο παιδαγωγικές ομάδας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική – διδακτική επίσκεψη στο πάρκο νερού και τους καταρράκτες της Έδεσσας και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής Έδεσσας, όπου συμμετείχαν σε παιδαγωγικό εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Στο ΚΠΕ μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη, κυρία Σοφία Θεοδωρίδου, που μαζί με τους συνεργάτες της μας πρόσφεραν άριστη φιλοξενία με δώρα περιβαλλοντικής αξίας, εκπαιδευτικά προγράμματα, σάντουιτς και χυμούς. Με τη συνδρομή της κυρίας Θεοδωρίδου μας παραχωρήθηκε το αρχοντικό Τσάμη, όπου πραγματοποιήθηκε τουρνουά σκακιού ανάμεσα στα παιδιά των παιδαγωγικών ομάδων των δύο αδελφοποιημένων σχολείων με την επιμέλεια και επίβλεψη της κυρίας Μαχαιρίδου, στο πλαίσιο και των δράσεων του Ομίλου σκακιού, που διδάσκει η κυρία Μαχαιρίδου. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Θεοδωρίδου και τους συνεργάτες της για την άψογη φιλοξενία και τις πλούσιες περιβαλλοντικές εμπειρίες που μας πρόσφεραν με μεγάλη εγκαρδιότητα.    Στην Έδεσσα παρατέθηκε γεύμα στην παιδαγωγική ομάδα του αδελφού σχολείου από την παιδαγωγική ομάδα του σχολείου μας, ανταποδίδοντας την ανάλογη φιλοξενία στην Κύπρο.

Την Τρίτη 27 Μαρτίου, τελευταία ημέρα της αποστολής, η διευθύντρια μας κυρία Μούζουρα συνόδευσε την παιδαγωγική ομάδα του κυπριακού σχολείου που είχε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο παιδείας του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, κύριο Μιχάλη Βουλγαρίδη. Ο κύριος Βουλγαρίδης καλωσόρισε θερμά την κυπριακή αποστολή, εκ μέρους του Δημάρχου, κυρίου Δανιηλίδη, συνομίλησε μαζί τους. Αφού κεράστηκαν τα μέλη της αντιπροσωπείας, η κυρία Μούζουρα τους συνόδευσε στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και του δήμου Νεάπολης – Συκεων, όπου είχαν μια εξαιρετική ξενάγηση  από τον ιδρυτή του μουσείου και πολυγραφότατο συγγραφέα και μελετητή, κύριο Κώστα Νίγδελη. Ο κύριος Νίγδελης ιδιαίτερα συγκινημένος μας παρουσίασε εκθέματα της προσφυγικής ιστορίας του ελληνισμού, κέρασε την αποστολή και πρόσφερε σε όλα τα παιδιά, αλλά και στους εκπαιδευτικούς του αδελφοποιημένοι κυπριακού σχολείου  μερικά από τα αξιόλογα βιβλία του.

Με την επιστροφή στο σχολείο μας ακολούθησε αποχαιρετιστήρια τελετή, στην οποία παρουσιάστηκε σε ηλεκτρονική μορφή το χρονικό που ετοίμασαν οι μαθητές του σχολείου μας  για την επίσκεψη και αδελφοποίησής του σχολείου μας με το κυπριακό σχολείο από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2018.

Ακολούθησαν τέσσερα τραγούδια που γράφτηκαν εξολοκλήρου (στίχοι, μουσική, μουσικά όργανα κ.α., που ηχογραφήθηκαν στο στούντιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), τα οποία βραβεύτηκαν με 2ο βραβείο στο διαγωνισμό Κύπρος Ελλάδα, Ομογένεια Γέφυρες επικοινωνίας από το 2015,,το 2016, το 2017 και το 2018. Τα τραγούδια παρουσιάστηκαν ζωντανά από τους μαθητές του σχολείου μας που τα δημιούργησα και τα ερμήνευσαν.

Ακολούθησαν ποντιακοί χοροί με την συνοδεία ποντιακής λύρας και ζουρνά, με τον νεαρότερο μέλος του συγκροτήματος τον μικρό Σαουλίδη, που ξεσήκωσε με τη ζωντάνια του την τους παραβρισκόμενους, από το παιδικό τμήμα του χορευτικού ποντιακού συλλόγου Καλλιθέας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Τα παιδιά του χορευτικού μαζί με τους μουσικούς ξεσήκωσαν την με τους ποντιακούς χορούς και προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στο στην αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου σχολείου. Την εκδήλωση υποστήριξαν τεχνικά οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κύριος Ευθύμιος Μαυρογεωργιάδης και κύριος Κοσμάς Τουλούμης, ενώ για τις φωτογραφίες φρόντισε ο κύριος Θωμάς Ζήκος.

Ακολούθησε η προσφορά δώρων σε όλα τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, για τα οποία ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την οικονομική αρωγή τους, ως ενθύμια από την επίσκεψή τους σχολείο μας ανταποδίδοντας τη φιλοξενία της αντιπροσωπείας του σχολείου μας στην Κύπρο.

Τέλος, μετά από συγκινητικές σκηνές αποχαιρετισμού ανάμεσα στους φίλους πλέον μαθητές του σχολείου μας και του κυπριακού σχολείου, με αγκαλιές, συγκίνηση και υποσχέσεις για συνέχιση αυτής της αμοιβαία εποικοδομητικής συνεργασίας και για τα δυο σχολεία, η κυπριακή αποστολή αποχώρησε για την Κύπρο, γεμάτη με εμπειρίες πολιτιστικές, επιμορφωτικές, καλές εκπαιδευτικές πρακτικές και βαθιά ελληνική συγκίνηση.

Θερμές ευχαριστίες  στη συνάδελφο διευθύντρια του κυπριακού σχολείου κυρία Ιουλία Σχίζα και στους συνεργάτες της για την άψογη συνεργασία στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των σχολείων μας, στον Κύπριο εκπαιδευτικό, κύριο Μάριο Καρασμάνη που έφερε σε επαφή τα δύο σχολεία, σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των παραπάνω δράσεων και από τα δύο σχολεία και ανοιχτή πρόσκληση για την επόμενή μας δράση, το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, τον Δεκέμβριο του 2018.

Καλό ταξίδι αδέλφια από το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών, Λεμεσού.

Η διευθύντρια
Δρ. Ελένη Μούζουρα

Διαβάστηκε 637 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 07:12
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Όνειρο θερινής νυκτός Επίσκεψη στην Κύπρο »
Goethe Institut ThessalonikiWir lerner Deutsch mit unseren PartnernPASCH
eTwinning School 2020-2021

We are an
Erasmus+
school

Our School - My FutureBildungssysteme in EuropaErasmus+Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Δήμος Νεάπολης-Συκεών