This website works best with JavaScript enabled

Ο ιστότοπος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο Facebook 

Ενημέρωση για δημοσιεύσεις 

Ακολουθήστε τις οδηγίες εδώ για να λαμβάνετε άμεσα ενημέρωση όποτε αναρτούμε κάποια νέα δημοσίευση.

Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 12:22

Υποτροφίες PASCH 2020-2021

DIGITALE PASCH-JUGENDCAMPS

Στο πλαίσιο του προγράμματος PASCH δίδονται κάθε χρόνο υποτροφίες από το Goethe-Institut Thessaloniki σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας με στόχο την καλύτερη εκμάθηση της γλώσσας και τη γνωριμία τους με τη ζωή και την κουλτούρα της Γερμανίας.

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος λόγω της πανδημίας δόθηκαν δύο υποτροφίες για συμμετοχή των μαθητών/-τριων μας σε καλοκαιρινό διαδικτυακό ‘’Camp’’ με κυριότερο θέμα τα οράματα για το μέλλον (Visionen für die Zukunft) και την «Αειφόρο ανάπτυξη (Nachhaltige Entwicklung)». Η επιλογή των μαθητών έγινε μετά από συμμετοχή τους σε διαδικτυακό διαγωνισμό με θέμα: „Οι 17 βιώσιμοι αναπτυξιακοί στόχοι’’- “Die 17 Ziele für nachhaltige Entwicklung (Sustainable Development Goals, SDGs)“. Το θέμα ορίστηκε και οι εργασίες αξιολογήθηκαν από επιτροπή του Goethe-Institut Thessaloniki. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά έξι μαθητές/-τριες από την Γ΄ Γυμνασίου.

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό καλούνται τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής κ.ά.

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορωνοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις ώρες πριν την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

Την Πέμπτη 22.04.2021, δύο μαθητικές ομάδες του σχολείου μας συμμετείχαν στο 13ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας» ΝΟΗΣΙΣ και το Σωματείο Φίλων του NOHΣΙΣ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Τη φετινή σχολική χρονιά, για δεύτερη φορά, και λόγω συνθηκών που οφείλονται στην πανδημία COVID-19, η συγκεκριμένη διοργάνωση έλαβε χώρα στις 20-23/4/2021 διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Webex ενώ όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου μέσω ζωντανής μετάδοσης από την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου http://www.math-syn-pli.gr/.

Ο Όμιλος Φωτογραφίας και Κινηματογράφου προκηρύσσει μαθητικό διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα: "Στην πανδημία, απαντάμε με φωτογραφίες".  Η θεματική του διαγωνισμού αφορά φωτογραφίες που απεικονίζουν ζώα, φαγητά, τοπία, αντικείμενα, μνημεία από τα ταξίδια μας πριν από την πανδημία και από την καθημερινή μας ζωή.

Εάν είσαστε μαθητές ή μαθήτριες από 12 έως 18 ετών, μπορείτε να λάβετε μέρος με την αποστολή από μίας έως και πέντε φωτογραφιών (1-5), στις οποίες θα υπάρχει λεζάντα με το θέμα και μια σύντομη περιγραφή (έως 10 λέξεις).

Γι αυτό λοιπόν, ελάτε να μοιραστούμε τις όμορφες στιγμές μας και να δημιουργήσουμε!

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 13:05

Το Glossomobil 2.0 στο μάθημα των γερμανικών

Την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 ήρθε το ψηφιακό διαδραστικό εργαστήριο «Glossomobil 2.0», το οποίο διοργανώνει το Goethe-Institut Griechenland, μέσα από το διαδίκτυο στις οθόνες των υπολογιστών των μαθητών και μαθητριών της τάξης του Γ2 του σχολείου μας κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού μαθήματος των γερμανικών και τους συνεπήρε σε ένα συναρπαστικό ψηφιακό ταξίδι στη Γερμανία, τη Γλώσσα και τον Πολιτισμό της.

Οι 20 μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ψηφιακά παιγνίδια και δράσεις παρέα με το ειδικά εκπαιδευμένο διδακτικό προσωπικό του Goethe-Institut. Η δράση διήρκεσε δύο απολαυστικές και πολύ δημιουργικές διδακτικές ώρες.

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 17:19

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο

Την 1η Απριλίου 2021, στις 7 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού την 1η Απριλίου 1955 και την ένωση με την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Νεάπολης Συκεών με το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας ηλεκτρονικά, μέσω zoom και facebook, την οποία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μεγάλος αριθμός από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το αφιέρωμα, το οποίο παρουσίασε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Ιωάννα Αλεξιάδου, ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου του Δήμου Νεάπολης Συκεών  κυρίου Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος μίλησε με θέρμη για τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού για την ελευθερία, ακολούθησε ο χαιρετισμός και ομιλία του προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κυρίου Σπύρου Μιλτιάδη για τον αγώνα 1955-59 και χαιρετισμός του προέδρου της ομοσπονδίας Κυπριακών οργανώσεων Ελλάδας.

Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 17:53

Βαβυλωνία

Την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 οι μαθήτριες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και να παρακολουθήσουν τη ζωντανή διαδικτυακή παράσταση "Βαβυλωνία" του Δημητρίου Κ. Βυζαντίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα χάρη στους κωδικούς εισόδου που εξασφάλισε και μας προσέφερε δωρεάν ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Η παράσταση μετέφερε τους μαθητές μας πίσω στο χρόνο, στο Ανάπλι του 1827, αμέσως μετά τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Οι επαναστατημένοι Έλληνες που συγκεντρώνονται για να πανηγυρίσουν μας επέτρεψαν να εμποτιστούμε στο κλίμα της εποχής μέσα από την εκτενή χρήση των διαλεκτικών μορφών της ελληνικής γλώσσας που επικρατούσαν στο νεότευκτο ελληνικό κράτος αλλά και στα υπόδουλα ακόμη εδάφη όπου κατοικούσαν Έλληνες. Οι παρεξηγήσεις που προκύπτουν λόγω των διαφορετικών γλωσσικών ιδιωμάτων προσέφεραν άφθονο γέλιο αλλά, καθώς οδηγούν τους συνδαιτυμόνες σε αντιπαράθεση, μας επέτρεψαν να γευτούμε τα πάθη και τις αντιφάσεις που χαρακτήριζαν τους ανθρώπους που εν τέλει μας χάρισαν εθνική υπόσταση και πολιτική ελευθερία.

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών μας που πληρούν τα κριτήρια επιχορήγησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» να ενημερωθούν το ταχύτερο δυνατόν από τη σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:

https://www.minedu.gov.gr/news/48274-05-04-21-ypourgeio-paideias-kai-thriskevmaton-anoikse-i-platforma-gia-tous-dikaioyxous-tis-psifiakis-merimnas

Παρακαλούμε, σημειώστε πως μπορείτε να βρείτε τον αριθμό σχολικού μητρώου που ζητείται στη φόρμα υποβολής αίτησης ανατρέχοντας στον έλεγχο επίδοσης μαθητή/μαθήτριας που λάβατε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον Φεβρουάριο.

Ευχόμαστε να είσαστε όλοι καλά!

Το σχολείο μας, παρά τις δύσκολες συνθήκες, συνεχίζει να λειτουργεί ως φάρος παιδείας και πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, συνδιοργανώνει μαζί με τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, διαδικτυακή εκδήλωση μνήμης και τιμής με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού, την 1η Απριλίου 1955.

Στην εκδήλωση, η οποία θα γίνει διαδικτυακά την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 στις 7 το απόγευμα, μαθητές/ριες του σχολείου μας θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον μαθητή – ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://zoom.us/j/95859067512

Με εκτίμηση,

Η Διευθύντρια

Δρ. Ελένη Μούζουρα
Φιλόλογος - Ψυχολόγος

Με βαθύτατη θλίψη ακούσαμε την είδηση της τόσο πρόωρης απώλειας ενός παιδιού που είναι και δικό μας παιδί, της Ελένης μας. Θυμόμαστε το όμορφο πρόσωπο, τα γαλανά μάτια και τα ξανθά μαλλιά, ένα γλυκό κορίτσι που πρωτογνωρίσαμε στο σχολείο μας στην Α΄ Γυμνασίου τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ήρθε παιδάκι και μέχρι να αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο ήταν ήδη ένα όμορφο κορίτσι, πάντα γλυκό, ευγενικό, χαμηλών τόνων και αγαπητό σε όλους μας. Σε όλους τους δασκάλους της. Κανένας μας δεν είχε ποτέ κάτι κακό να πει για την Ελένη. Αντίθετα, όλοι γνωρίζαμε το ήθος και την ευγένεια αυτού του παιδιού.

Όταν αποφοίτησε από το σχολείο μας, ήμασταν περήφανοι για την μαθήτριά μας, που προόδευε σε όλο το διάστημα της φοίτησής της στο σχολείο και έφτασε να αποφοιτήσει γεμάτη γνώσεις, δεξιότητες και τα καλύτερα εχέγγυα για την αποτελεσματική φοίτησή της στο Λύκειο.

Μακάρι να είχαμε κάποιο τρόπο να την κρατήσουμε κοντά μας! Μακάρι να είχαμε κάποιο τρόπο να απαλύνουμε τον πόνο της οικογένειάς της!

Ωστόσο, μπορούμε να την κρατήσουμε στην καρδιά μας και στο μυαλό μας και εκεί βρίσκεται. Ένα ξανθό αγγελούδι, που ως άνθρωποι δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι έφυγε από κοντά μας.

Θα την θυμόμαστε με μεγάλη αγάπη και θα ξέρουμε ότι βρίσκεται στον παράδεισο μαζί με τους αγγέλους, ένας ακόμα άγγελος.

Αιώνια η μνήμη της!

Θεσσαλονίκη 30.03.2021

Εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Διευθύντρια
Δρ.  Ελένη Μούζουρα

Goethe Institut ThessalonikiWir lerner Deutsch mit unseren PartnernPASCH
eTwinning School 2020-2021

We are an
Erasmus+
school

Our School - My FutureBildungssysteme in EuropaErasmus+Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Δήμος Νεάπολης-Συκεών