This website works best with JavaScript enabled

Ο ιστότοπος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2011 09:40

ΚΡΙΤΙΚΗ CD: «ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ» Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το παρόν εγχείρημα, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό, μας αφορά όλους: ακροατές, γονείς αλλά και τα νέα παιδιά, στα οποία οι Μουσικοί Οραματισμοί θα αποκαλύψουν την ομορφιά των ήχων. Διστακτικά – ομολογώ – κράτησα στα χέρια μου αυτή τη συλλογή, ρίχνοντάς της αρκετά συμπαθητικά βλέμματα, μέχρι να αποφασίσω να ξοδέψω το χρόνο ακρόασης που της αντιστοιχεί. Πόσο λάθος είχα! Πρόκειται για μια μουσική πανδαισία, ένα ακρόαμα απο αγγελικές παιδικές φωνές που με άφησαν έκπληκτη με την απόδοσή τους σε ένα τόσο απαιτητικό ρεπερτόριο. Εδώ πρέπει να συγχαρώ τη Ζωή Τσιλίκη, η οποία τόλμησε να επιλέξει αρκετά απο τα πιο δύσκολα έργα της χορωδιακής τέχνης και να τα διδάξει στα παιδιά της.

Ενδεικτικά, στο ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνονται έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών όπως των J. S.  Bach, B. Pergolesi, G. Faure, A. Ramirez, K. Jenkins, Ν. Αστρινίδη, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Γ. Μαρκόπουλου, Δ. Σαββόπουλου, Χρ. Λεοντή, Στ. Σπανουδάκη, Γ. Κατσαρού, Χρ. Μελισσάρη, Γ. Βούκανου κ.ά. Η έκδοση του cd πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των δέκα χρόνων απο την ίδρυση του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την παράλληλη ίδρυση της χορωδίας απο την καθηγήτρια μουσικής Ζωή Τσιλίκη. Στο cd περιλαμβάνονται ανθολογημένα τραγούδια απο τρεις ηχογραφημένες συναυλίες της χορωδίας στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου. Ακούγονται τραγούδια προσευχής, μεταξύ των άλλων μια θαυμάσια ερμηνεία του Stabat Mater Dolorosa του Περγκολέζι, τραγούδια απο την ελληνική έντεχνη μουσική,  ένα αφιέρωμα στους Λόρκα και Χατζιδάκι, αλλά και απο την ξένη μοντέρνα μουσική. Σολίστ με εξαιρετικά πειθαρχημένες και όμορφες φωνές, η Χαρούλα Πάπαρη και η Χρυσούλα Σταθοπούλου. Σημαντική η συμβολή της οργανικής συνοδείας απο τους Μιχάλη Κανατίδη στο βιολί, Στέφανο Ναλμπάντη σε κιθάρα και αρμόνιο, Ελένη Βοσνιάδου στα κρουστά και Γιουνόνα Ταβλαρίδου στο πιάνο. Θα κλείσω την παρουσίαση με την ευχή της Ζωής Τσιλίκη, έτσι όπως τη διατυπώνει στο επιμελημένο ένθετο του δίσκου και την οποία συνυπογράφω. «Εύχομαι οι γλυκές μελωδίες των παιδικών φωνών, ένα δώρο αγάπης, στοχασμού, μαγείας και ονείρου, να συντροφεύουν κάθε ακροατή σε ένα οδοιπορικό γεμάτο πλούσιες εικόνες και συγκινήσεις». Καλή σας ακρόαση!

Λιάνα Μαλανδρενιώτη

Περιοδικό: Δίφωνο, Ιανουάριος 2010, τεύχος 167, σελ. 126 - 127

Διαβάστηκε 2773 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 09:48
Goethe Institut ThessalonikiWir lerner Deutsch mit unseren PartnernPASCH
eTwinning School 2020-2021

We are an
Erasmus+
school

Our School - My FutureBildungssysteme in EuropaErasmus+Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Δήμος Νεάπολης-Συκεών