Fakeless: Παίξε την παραπληροφόρηση στα δάκτυλα

Την Τρίτη, 2/4/2024, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στους χώρους του Γερμανικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Goethe-Institut Thessaloniki) με τους μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας, οι οποίοι μαθαίνουν γερμανικά, προκειμένω να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα δραστηριοτήτων με κεντρικό θέμα «Τον εγγραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας». Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών και του προγράμματος «Σχολεία PASCH, μαζί φτιάχνουμε το μέλλον».

Υποδοχή 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 οι μαθητές των Β2 και Γ1, Γ2 τμημάτων Γαλλικών του ΠΓΠΜ επισκέφτηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο  Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης με αφορμή το Πολιτιστικό Πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που εκπονούν κατά την φετινή σχολική χρονιά. Τους μαθητές του ΠΓΠΜ συνόδευσαν η κ. Ε. Παπαγιάννη ΠΕ05, ο κ. Ν. Γεωργολιός ΠΕ04 και ο κ. Ι. Νεράντζης ΠΕ11.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2024 οι μαθητές των Α1 και Α2 τμημάτων Γαλλικών του ΠΓΠΜ επισκέφτηκαν το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης για τον μήνα Γαλλοφωνίας. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν σύντομα στο ΓΙΘ και παρακολούθησαν δύο εργαστήρια με θέμα «  Voyage en Afrique ». Κατά την διάρκεια των εργαστηρίων επικράτησε ευχάριστο και παιγνιώδες παιδαγωγικό κλίμα το οποίο συνέβαλλε στον εμπλουτισμό του γνωστικού και πολιτισμικού αντικειμένου της Γαλλικής Γλώσσας και ιδιαίτερα στην επιμόρφωση των μαθητών μας σχετικά με την γαλλόφωνη Αφρική. Τους μαθητές συνόδευσαν η κ. Ε. Παπαγιάννη ΠΕ05 και η κ. Ε. Βασιλειάδου ΠΕ03.

Επίσκεψη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Imagine 89.7

Την 19η Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος "Κάνω Ραδιόφωνο στο ΠΕΙΡΑΜΑΚ" για το 2023-2024, έντεκα μαθητές/τριες του προγράμματος μαζί με τον συντονιστή καθηγητή κ. Γιαγκούλη Νικόλαο και τη συνοδό καθηγήτρια κ. Παπαγιάννη Ευρυδίκη πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον ραδιοφωνικό σταθμό Imagine στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με μαθητές/τριες από το αντίστοιχο πρόγραμμα του 3ου Γυμνασίου Νεάπολης, υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας κ. Λαλακίδου Βάσως. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη ζωντανή εκπομπή του ραδιοφωνικού παραγωγού κ. Σερβετά Γιάννη, που διήρκεσε από τις 10πμ έως τις 12μμ, βιώνοντας μια αληθινή ραδιοφωνική εμπειρία μέσα από τον ραδιοθάλαμο. Παρά το αρχικό τους μούδιασμα, οι μαθητές γρήγορα ένιωσαν άνετα και οικεία στο περιβάλλον και στην εκπομπή. Ο κ. Σερβετάς, με το χιούμορ του και το ζεστό χαρακτήρα του, ενσωμάτωσε τους μαθητές στην εκπομπή, ενώ αυτοί είχαν την ευκαιρία να του απευθύνουν ερωτήσεις που μεταξύ άλλων αφορούσαν στην επαγγελματική του πορεία, τη δουλειά του ως ραδιοφωνικός παραγωγός καθώς και την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Επιπλέον, τους επέτρεψε και να στείλουν κάποια μηνύματα μέσα από το μικρόφωνο στην εκπομπή του. Στο τέλος της επίσκεψης, μετά από ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών βγήκαν οι καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες και η ομάδα αποχώρησε με γεμάτες τις δεξαμενές της γνώσης και με την ευχαρίστηση της νέας εμπειρίας. Τέλος, εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας στον ραδιοφωνικό σταθμό Imagine, τον κ. Σερβετά και όλους τους ανθρώπους που μας φιλοξένησαν τόσο όμορφα, για αυτήν την εξαιρετική εκπαιδευτική εμπειρία, ενώ αφήσαμε ενεργή την πρόσκληση για μελλοντική επίσκεψη.

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετά

Την Πέμπτη 30/11/2023 η Α´ Τάξη του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρακολούθησε στο θέατρο ΣΟΦΟΥΛΗ την παράσταση «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετά» που στηρίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα. Οι μαθητές απόλαυσαν την εξαιρετική παράσταση και θα αναλύσουν το βιβλίο στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο β’ τετράμηνο.