Διαδικτυακό σεμινάριο δημοσιογραφίας

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου  2024 υλοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο με τον κ. Γιώργο Τραπεζανίδη, δημοσιογράφο και προϊστάμενο του Αθλητικού τομέα των ειδήσεων στην ΕΡΤ3, με δική του αθλητική εκπομπή. Στο σεμινάριο συμμετείχε ο Όμιλος Ραδιοφώνου του Πειραματικού Γυμνασίου με συντονιστή τον εκπαιδευτικό κ. Γιαγκούλη Ν. και τα μέλη του προγράμματος για το Ραδιόφωνο από το 3ο Γυμνάσιο Νεάπολης με συντονίστρια τη διευθύντρια κα Λαλακίδου Β. Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 2024

Την Πέμπτη 25/1/2024 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων Με Αναπηρία πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την οπτική αναπηρία.  Το σχολείο μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει την κυρία Λορέντζου Κατερίνα, γενική γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την περιφερειακή ένωση Κεντρικής Μακεδονίας και την εκπαιδεύτρια κινητικότητας.  Τη δράση, που διήρκησε περίπου δύο ώρες, παρακολούθησαν όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου μας. Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο, οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα βίντεο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, να αποκτήσουν περαιτέρω γνώσεις σχετικά με τα Τυφλά άτομα, την εκπαίδευσή αλλά και την καθημερινότητά τους. Ήρθαν επίσης σε επαφή με την γραφή Braille αλλά και τα διάφορα μέσα που χρησιμοποιούν οι Τυφλοί για τη βέλτιστη λειτουργικότητά τους. Την οργάνωση και τον συντονισμό ανέλαβε η εκπαιδευτικός του σχολείου μας, κα. Καλογιαννάκη Χρυσάνθη, φιλόλογος.

Δράση για την ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Πειραματικό Γυμνάσιο Μακεδονίας δράση κατά του σχολικού εκφοβισμού, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας και την αποτροπή φαινομένων εκφοβισμού στο σχολείο μας. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές όλων των τμημάτων παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, ενημερώθηκαν για το πρόβλημα, συμμετείχαν σε συζήτηση και κατασκεύασαν πλακάτ μέσω των οποίων ανέδειξαν τον προβληματισμό και την ευαισθησία τους σχετικά με το θέμα.

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας επιμόρφωση στις πρώτες βοήθειες από τους εθελοντές-διασώστες Μενεξέ Πέτρο και Παπαδοπούλου Ελένη της ΕΔΟΜΑΚ Νεάπολης-Συκεών. Μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό γνώρισαν από πρώτο χέρι, συμμετέχοντας σε βιωματικά εργαστήρια, το σωστό τρόπο παροχής βοήθειας σε άτομο που τη χρειάζεται.

Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δράση για την ημέρα Ψυχικής Υγείας. Οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους σε ζωγραφιές οι οποίες εκτίθενται σε χώρο του σχολείου. Την ευθύνη για την οργάνωση της δράσης είχαν οι καθηγήτριες Θεοδωρίδου Ελπίδα και Ξανθοπούλου Δέσποινα σε συνεργασία με τον καθηγητή των εικαστικών Παπαδόπουλο Λάζαρο. Τα αποτελέσματα της έρευνας και φωτογραφίες  από τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου.