83η επέτειος του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 εορτάσθηκε στο σχολείο την παραμονή με την καθιερωμένη «Γιορτή της Σημαίας» που περιελάμβανε τη παράδοση της Σημαίας του σχολείου, την απονομή των βραβείων και αριστείων στους μαθητές και μία εξαιρετική γιορτή αφιερωμένη στην εθνική επέτειο.

Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου το σχολείο συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Δήμου Νεάπολης-Συκεών με την κατάθεση στεφάνου από μαθητή του σχολείου μας και με την παρέλαση της Σημαιοφόρου και των παραστατών.

10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας γιόρτασε την 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, με κεντρικό σύνθημα «Η Κίνηση δίνει Ζωή».

Οι μαθητές του σχολείου ξεκίνησαν τη μέρα με τον κλασσικό μαραθώνιο, έναν αγώνα δρόμου ανά τάξη κατά μήκος της περιμέτρου του σχολείου. Οι συνολικά δύο «στροφές» του μαραθωνίου ήταν απαιτητικές αλλά οι μαθητές κατάφεραν να τις ολοκληρώσουν με επιτυχία με την υποστήριξη των καθηγητών τους.

Συμμετοχή του ΠΓΠΜ στη Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού 2023

Στο πλαίσιο της Γιορτής Παιδείας και Πολιτισμού που οργανώθηκε από το Δήμο Νεάπολης-Συκεών, οι μαθητές/τριες του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δημιούργησαν αξιόλογα εκθεσιακά έργα ποικίλων ενδιαφερόντων και θεματικών ενοτήτων.

Αρχικά, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, στο πλαίσιο του μαθήματος των γερμανικών και υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους, Μαρίας Χατζηγιώση, συμμετείχαν από τον Φεβρουάριο στο Project “Die Verkehrsschilder der Gerechtigkeit“, “traffic signs of justice“ που οργανώθηκε από την ομάδα «Puppentheater» και υποστηρίζεται από το διεθνές πρόγραμμα «PASCH-Partner-Schulen» «Σχολεία: Μαζί χτίζουμε το μέλλον» και το Goethe-Institut Thessaloniki και Goethe-Institut Athen. Μέσα σε αυτό το Project, οι μαθητές/τριες υλοποίησαν διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης στην έννοια της "Δικαιοσύνης" και με αφορμή τα σήματα κυκλοφορίας, δημιούργησαν τα δικά τους «Σήματα της Δικαιοσύνης», καταδικάζοντας τις έννοιες του ρατσισμού, του πολέμου, της βίας, της ανισότητας των ανθρώπων και αναδεικνύοντας τις έννοιες της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της ισότητας. Ειδικότερα, στην έκθεση αναρτήθηκαν τα σήματα κυκλοφορίας που δημιουργήθηκαν από την Γ’ Γυμνασίου. Τα έργα τους εκτίθενται στο κέντρο της φωτογραφίας.

Μαθητική εκδήλωση μνήμης και τιμής

«Χιλιάδες ψυχές από την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη»
Γ. Σεφέρης

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την παράδοση δέκα χρόνων, τίμησαν και φέτος τους ήρωες του Κυπριακού Αγώνα 1955 – 1959 σε μια εκδήλωση έντονης συναισθηματικής φόρτισης και πολύ υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και του Υπουργείου Εσωτερικών τμήμα Μακεδονίας – Θράκης της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τη στήριξη του Δήμου Καλαμαριάς και του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Διοργανωτές ήταν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας, η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Διδακτική επίσκεψη Γ´ τάξης στο τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορικής, υλοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη, τμήμα Πληροφορικής. Οι μαθητές της Γ´ τάξης και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, με τη βοήθεια της Γραμματέως της σχολής κυρίας Θεοχάρη, είχαν μια μικρή ξενάγηση στους χώρους και  σε ειδική αίθουσα καθηγητές της σχολής παρουσίασαν τη σχολή και το τμήμα Πληροφορικής, την ιστορία, τη δομή και τη λειτουργία του. Επίσης, υπό την αιγίδα του καθηγητή κ. Πήτα, διδακτορικοί φοιτητές παρουσίασαν συγκεκριμένες εφαρμογές που υλοποιούνται στο τμήμα και εντυπωσίασαν το κοινό τους με τις καινοτομίες και προχωρημένα επιστημονικά επιτεύγματα. Οι μαθητές και μαθήτριες πήραν μια γεύση από το τί μπορούν να σπουδάσουν και να επιτύχουν σε αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών και διεθνές κύρος. Τέλος, όλοι μαζί περιηγήθηκαν εν συντομία τον χώρο της πανεπιστημιούπολης πριν την επιστροφή στο σχολείο. Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Γιαγκούλης και συνοδός ο υποδιευθυντής κ. Γεωργολιός.