Ταπερίστας 2024

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Πειραματικού Γυμνασίου Πα.Μακ. συμμετείχε φέτος στην περιβαλλοντική δράση «Ταπερίστας 2024» που διοργανώνει το ΚΕΠΕΑ Αρναίας. Στόχος της δράσης είναι το να παροτρύνει τους μαθητές στη δημιουργία βιώσιμων δεκατιανών. Ειδικότερα, στο να φτιάχνουν μόνοι τους ένα σχολικό μικρογεύμα το οποίο πληρεί τις εξής προϋποθέσεις: έχει θρεπτική αξία, είναι υγιεινό, είναι φτιαγμένο από υλικά όσο το δυνατόν πιο «καθαρά» (κατά προτίμηση βιολογικά φυτικής ή/και ζωικής προέλευσης πχ. αυγά), τα υλικά είναι όσο το δυνατόν «τοπικά» (πχ. από προϊόντα με ταυτότητα προέλευσης ΠΟΠ πχ. ελληνική φέτα) κτλ.

Επίσης, μέρος της εκπαίδευσης των μαθητών του περιβαλλοντικού προγράμματος, ήταν η επιλογή του σκεύους μεταφοράς του δεκατιανού. Αυτό, προκειμένου να πληρεί παράλληλα κριτήρια αειφορίας, θα πρέπει: να είναι από υλικό που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί (πχ. μεταλλικό ή σκληρό & ανθεκτικό πλαστικό πολλών χρήσεων κτλ) και κατ’ ελάχιστο το σκεύος να μπορεί να ανακυκλωθεί.

Συνεργασία ΠΓΠΜ και 3ου Γυμνασίου Νεάπολης για το Ραδιόφωνο

Στις 4 Δεκεμβρίου 2023 υλοποιήθηκε συνάντηση στο εργαστήριο Πληροφορικής στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Μαθητικό Ραδιόφωνο που υλοποιούν και τα δύο σχολεία. Η Συνάντηση έγινε ειδικά  για τη συμμετοχή τους στη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή που θα υλοποιήσει ο Όμιλος Ραδιοφώνου του Πειραματικού Γυμνασίου και το Πολιτιστικό Πρόγραμμα "Κάνω Ραδιόφωνο στο ΠΕΙΡΑΜΑΚ" για το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής και τη συμμετοχή των παιδιών και από τα δύο σχολεία σε αυτήν. Έγινε επιμόρφωση και εκπαίδευση των μαθητών και της Συντονίστριας, διευθύντριας του 3ου Γυμνασίου Νεάπολης κας Λαλακίδου Βασιλικής, για το πώς θα γίνει η εκπομπή, δηλαδή με ποια τεχνολογία και με ποιους τρόπους ακριβώς οργανώνεται και υλοποιείται.

Υπεύθυνος καθηγητής και συντονιστής είναι ο κ. Γιαγκούλης Νικόλαος, ΠΕ86.

Πρόγραμμα αδελφοποίησης και ανταλλαγής μαθητών: “HAMBURG-Thessaloniki”

Στο πλαίσιο Πολιτιστικού Προγράμματος υλοποιείται φέτος στο σχολείο μας πρόγραμμα ανταλλαγής με το διαπιστευμένο σχολείο από το πρόγραμμα Erasmus KA1 “Heinrich-Hertz-Schule” από το Αμβούργο της Γερμανίας. Το πρόγραμμα, που φέρει τον τίτλο «Δυο λιμάνια, δύο πολιτισμοί. Το λιμάνι ως γέφυρα πολιτισμού στον κόσμο», έχει ως θέμα την ιστορία και τον σημερινό ρόλο των δύο  λιμανιών ως πυλών προς τον έξω κόσμο και ως γεφυρών επικοινωνίας και πολιτισμού. Το πρόγραμμα εκπονείται από τον Υποδιευθυντή και χημικό κ. Νικόλαο Γεωργολιό, την καθηγήτρια Γερμανικών, κ. Μαρία Χατζηγιώση και τους μαθητές της τάξης Β1 του σχολείου μας.

Κλικ, προστάτευσέ το!

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή παρουσίαση των δράσεων των σχολείων του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Κλικ, προστάτευσέ το». Οι 19 μαθητές και μαθήτριες της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας την 3η διδακτική ώρα παρουσίασαν μέσω της πλατφόρμας του Webex την εμπειρία τους από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2021-2022. Οι μαθητές μας αναφέρθηκαν στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβάλλοντος μέσα από παιχνίδι και πείραμα που τους οδήγησε στην ανάληψη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος που ζουν καθημερινά. Έτσι, «Το αστικό περιβάλλον» αποτέλεσε το θέμα προστασίας για τη φετινή χρονιά μέσω της φωτογραφίας τόσο με τη συμμετοχή στον 5ο Διαγωνισμό Φωτογραφίας της Ανατολικής ΑΕ  «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ» όσο και με την προετοιμασία του πόστερ του σχολείου μας για την έκθεση φωτογραφίας του Δικτύου Κλικ 10-21 Μαΐου 2022 στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η δράση του σχολείου μας με την τοποθέτηση πινακίδων στο αλσύλλιο Τζένη Καρέζη του Δήμου Παύλου Μελά.

Περιβαλλοντική δράση στο αλσύλλιο «Τζένη Καρέζη»

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, την 4η και 5η διδακτική ώρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη-περιβαλλοντική δράση των μαθητών και των μαθητριών της Α Γυμνασίου στο αλσύλλιο Τζένη Καρέζη του Δήμου Παύλου Μελά. Εκεί μας υποδέχθηκε η κ. Πασχαλία Πασχαλίδου γεωπόνος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά και συζητήσαμε μαζί της για τις περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου που υλοποιούνται με το μαθητικό κοινό. Στη συνέχεια, τοποθετήσαμε πινακίδες που έφτιαξε η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας με θέμα την προστασία του πρασίνου του αλσυλλίου, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με παιχνίδι για όλους.

Τους μαθητές συνόδευσαν η Διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ελένη Μούζουρα και οι υπεύθυνοι του περιβαλλοντικού προγράμματος «Μαθαίνω για τα δάση» κκ. Μιχαήλ Μπλέκας (καθηγητής Φυσικής) και Βασιλική Λαλακίδου (καθηγήτρια Μαθηματικών), οι οποίοι διοργάνωσαν τη δράση.