Ανακύκλωση πλαστικών καπακιών για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου

Το σχολείο μας συμμετείχε για μια ακόμα φορά στη συλλογή πλαστικών καπακιών με απώτερο στόχο την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου.

Φέτος, η δράση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση 35 κιλών πλαστικών καπακιών στην κα. Ειρήνη Παπαδάκη, υπεύθυνη του Συλλόγου Μονοπάτια & Στόχοι.

Η ξεχωριστή συλλογή των καπακιών από το υπόλοιπο πλαστικό μπουκάλι, είναι μια διαδικασία  που ούτως ή άλλως γίνεται χειρωνακτικά στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών πχ. ΚΔΑΥ Θεσσαλονίκης.  Κι αυτό γιατί το καπάκι είναι φτιαγμένο από σκληρο πλαστικό και θέλει διαφορετική (θερμική) επεξεργασία προκειμένου να ανακυκλωθεί, σε αντίθεση με το συνηθισμένο μπουκάλι που είναι φτιαγμένο από μαλακό πλαστικό (PET).  Τώρα, που και πότε ακριβώς ξεκίνησε η σύνδεση με τα αναπηρικά αμαξίδια είναι κάτι που μάλλον χάθηκε στο χρόνο.... Όμως, σχετικά με το πως συνδέθηκαν αυτά τα δύο, μπορούμε να πούμε πως κάποιοι συμπολίτες μας με αρκετή ευαισθησία και σε περιβαλλοντικά αλλά κυρίως σε ανθρωπιστικά θέματα (βλ. υποστήριξη των ΑΜΕΑ), σκέφτηκαν να μαζεύουν τα σκληρά καπάκια (που έχουν μεγαλύτερη αξία ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία πλαστικών), να τα παραδίουν προκειμένου τα καπάκια να γίνουν χρήματα (σχεδόν 1 τόνος σκληρού πλαστικού αγοράζεται για περίπου 200€) κι έπειτα με αυτά τα χρήματα να αγοράζουν και να δωρίζουν το αναπηρικό αμαξίδιο.

Ευχαριστούμε όλη τη σχολική κοινότητα του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας που για μια ακόμα φορά έδρασε και Περιβαλλοντικά και Ανθρωπιστικά!

Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης

Την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, παραδώσαμε με μεγάλη χαρά, σε εκπρόσωπο του «Χαμόγελου του Παιδιού» 12 μεγάλα κιβώτια και 3 σακούλες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, που συσκεύασαν μαθητές/τριες του σχολείου μας με τον εκπαιδευτικό κ. Μιχάλη Μπλέκα. Τα τρόφιμα  και τα είδη αυτά συγκεντρώθηκαν από την σχολική μας κοινότητα, με στόχο να στηρίξουμε το «Χαμόγελο του Παιδιού», που παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η φετινή προσπάθεια για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για αυτόν τον σκοπό στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, χάρη στην μεγάλη ανταπόκριση και ευαισθησία των γονέων των μαθητών/τριών μας, που απάντησαν στο κάλεσμά μας με γενναιοδωρία και συνείσφεραν στο μεγαλύτερο μάθημα που θα μπορούσαμε να παρέχουμε στους μαθητές/τριές μας, δηλαδή εκείνο της ανθρωπιάς και της κοινωνικής αλληλεγγύης.